4.79/5 sur 605 avis

Antioxidanten: Wat zijn hun rol en voordelen voor het lichaam?

Antioxidanten zijn moleculen die een cruciale rol spelen bij het behouden van onze gezondheid. Maar hoe werken ze en wat zijn hun voordelen voor het lichaam? Inzicht in hun rol en invloed is essentieel als we gunstige voedings- en leefgewoonten willen aannemen.

Antioxidanten zijn stoffen die de cellen in ons lichaam beschermen. Deze cellen kunnen beschadigd raken door de productie van vrije radicalen als gevolg van blootstelling aan bepaalde chemicaliën zoals tabak, vervuiling, straling en vele andere.

Een antioxidant is in staat om een vrije radicaal te neutraliseren door het eenvoudigweg een elektron te geven. Deze gift heeft geen invloed op de stabiliteit van de antioxidant, maar herstelt de stabiliteit van het vrije radicaal, waardoor het een tweede leven krijgt als een stabiel atoom!

Er zijn twee bronnen van antioxidanten:

 • exogeen, via een dieet dat voornamelijk bestaat uit fruit en groenten. Dit is een essentiële bron van antioxidantmoleculen: vitamine C, vitamine E, flavonoïden, carotenoïden, ubiquinon, flavonoïden, glutathion en liponzuur. Daarom is het belangrijk dat onze voeding fruit bevat. Vitamine A is ook een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam en sommige mineralen zoals selenium of zink.
 • endogeen met bepaalde enzymen, eiwitten en endonucleasen die door het lichaam worden geproduceerd.

Hun belangrijkste voordeel is dat ze op verschillende manieren werken:

 • op de huid: ze gaan huidveroudering tegen en werken dus tegen stevigheid en de vorming van rimpels. Oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen kan leiden tot vroegtijdige veroudering.
 • op het hart: ze houden de slagaders soepel, helpen het slechte cholesterolgehalte te verlagen en voorkomen de ontwikkeling van hart- en vaatziekten.
 • op het lichaam: omdat antioxidanten helpen bij het behoud van cellen, spelen ze een rol bij het voorkomen van kanker, ontstekingsziekten, Parkinson en Alzheimer.
 • Op het immuunsysteem: Bepaalde antioxidanten, zoals vitamine C en zink, bevorderen een sterk immuunsysteem door immuuncellen te beschermen tegen oxidatieve schade en hun functie te ondersteunen.
 • Gezondheid van hart en bloedvaten: Bepaalde antioxidanten, zoals de polyfenolen in fruit, groenten en thee, kunnen helpen de bloeddruk te verlagen, de oxidatie van LDL (‘slecht’) cholesterol te verminderen en de gezondheid van de bloedvaten te verbeteren.
 • UV-schade: Antioxidanten zoals vitamine E en bètacaroteen kunnen de huid beschermen tegen schade veroorzaakt door UV-stralen van de zon, waardoor het risico op zonnebrand, rimpels en huidkanker afneemt.

Sommige voedingsmiddelen zijn rijk aan antioxidanten. Om daar achter te komen, kijk je naar hun ORAC-index. Dit geeft de capaciteit van het voedingsmiddel aan om vrije radicalen te absorberen. Hoe hoger de index, hoe rijker het is aan deze beschermende stoffen. Dit zijn de ingrediënten die je moet kiezen:

 • specerijen: kurkuma, kruidnagel, enz.
 • rode vruchten en bessen: aardbeien, granaatappels, appels, frambozen, bramen, enz.
 • oliehoudende vruchten: paranoten, amandelen, walnoten, enz.
 • groenten: broccoli, paprika, enz.
 • andere: cacao, groene thee, koffie, voedingssupplementen

Antioxidanten kunnen een aanvulling zijn op esthetische behandelingen zoals chemische peelings, lasers en injecties door te helpen ontstekingen te verminderen, het genezingsproces te versnellen en de algemene resultaten te optimaliseren.

 • Peeling: een peeling is een methode in de esthetische geneeskunde die wordt gebruikt om de huid weer te laten stralen en onvolkomenheden te verminderen door in te werken op de regeneratie en celvernieuwing van de huid. Er wordt een chemisch middel op de huid aangebracht en er zijn verschillende gradaties van peeling, aangepast aan elke indicatie en de ernst ervan.
 • Laser: de fraxel laser stimuleert de regeneratie van beschadigde en oude huidcellen. Deze behandeling zorgt voor een jongere, heldere en egale teint. Het voorkomt ook huidveroudering en staat bekend om de behandeling van littekens.
 • Injecties: injecties met hyaluronzuur zijn momenteel de meest effectieve manier om rimpels te vervagen. Door dit product in de rimpel te injecteren, wordt deze opgevuld en verdwijnt de scheur. Verschillende gebieden kunnen worden behandeld, waaronder het gezicht, de lippen, donkere kringen, de kin en de jukbeenderen.
Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg