4.79/5 sur 601 avis
Behandeling

Het anti-striae protocol

Wat zijn striae?

Striae distensae of atrofische striae zijn littekens die worden veroorzaakt door een scheurtje in de collageen- en elastinevezels van de huid. 

Hormonale veranderingen, genetica, groeispurten, zwangerschap, gewichtstoename of -afname kunnen allemaal striae veroorzaken. Striae verschijnen in eerste instantie meestal als rode, roze of paarse lijnen op de huid.

Deze verkleuring van de striae van rood naar wit treedt meestal op binnen zes tot twaalf maanden. 

Het wordt aanbevolen om met de behandeling van striae te beginnen bij het verschijnen ervan, wanneer de doeltreffendheid van een laserbehandeling voor striae veel groter is. Het is namelijk gemakkelijker om rode striemen te verwijderen met laserbehandelingen dan oude littekens of striemen die al wit zijn.

De artsen van de Lazeo-klinieken moedigen patiënten aan om een laserbehandeling voor striae te ondergaan bij de eerste tekenen van het verschijnen ervan. De centra van Lazeo zijn experts in esthetische laserbehandelingen. Met bijna een decennium aan ervaring in esthetische-geneeskundebehandelingen, brengt Lazeo u het beste in lasertechnologie. 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van de vorming van striae?

 • Puberteit
 • Snelle gewichtstoename
 • Snelle groei of uitrekking
 • Obesitas
 • Zwangerschap
 • Gebruik van orale steroïden
 • Krachttraining
 • Etnische afkomst – mensen met een lichte huid hebben meer kans op striae dan mensen met een donkere huid.

Hoe ontstaan striae?

Mechanische spanning in de snel uitdijende gebieden veroorzaakt scheurtjes in de vezels van de lederhuid. 

Striae ontstaan in de lederhuid, de huidlaag die het bindweefsel bevat. Een striem is een vorm van littekenvorming die optreedt wanneer de huid te snel uitrekt, waardoor collageen en elastine worden afgebroken en de huid afbreekt. Naarmate de huid geneest, vervaagt de kleur en blijft er een witte of beige lijn over in plaats van het vroegere rode litteken. 

Striae kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen.

Factoren die van invloed zijn op de vorming van striae:

In de meeste gevallen wordt het ontstaan van striae veroorzaakt door hormonen die de synthese van fibroblasten remmen, d.w.z. de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van collageen en elastine die nodig zijn om de elasticiteit van de snel groeiende huid in stand te houden. 

Door de afname van de collageen- en elastinesynthese vermindert de stevigheid van de huid en, wanneer de huid wordt uitgerekt, barsten de vezels.

Preventieve maatregelen tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap krijgt tussen 75% en 90% van de vrouwen in meer of mindere mate zwangerschapsstriemen. Ze komen meestal voor in de zesde en zevende maand, in het derde trimester, wanneer de huid erg uitrekt. Er bestaan een reeks oliën, crèmes en lotions om striae te voorkomen; het ontstaan van striae en de verlichting ervan worden echter ook beïnvloed door genetische en hormonale factoren. 

Hoe zien striae eruit?

In het begin: striae verschijnen aanvankelijk als rode banden, strepen of lijnen. Ze verschijnen meestal wanneer de huid snel uitrekt. 

Na verloop van tijd: striae verschijnen later als witte lineaire littekens en vervangen de rode parallelle lijnen. In dit latere stadium lijken striae op lange, ingedrukte littekens met een andere textuur dan die van de normale huid.

Waar verschijnen striae meestal op de huid?

 • De borsten
 • De armen
 • De heupen
 • De dijen
 • Billen
 • De flanken
 • De buik
 • De onderrug

De verschillende behandelingen om striae te verwijderen

Striae veroorzaken geen enkel ongemak. Soms worden ze echter als ontsierend beschouwd. 

Behandeling met retinoïden en AHA-zuren geeft alleen een plaatselijk effect. Helaas kunnen cosmetische en professionele middelen met een plaatselijk effect de reeds gevormde striae niet verminderen.

Het is mogelijk een chirurgische ingreep (huidverwijdering) te laten doen: de overtollige huid wordt verwijderd, evenals de huidzones die door de striae zijn aangetast.

Voor wie geen operatie wil ondergaan en een gladde huid wil, is een laserbehandeling de meest doeltreffende oplossing tegen striae. In de centra van Lazeo kunnen striae worden verminderd met behulp van zeer krachtige lasers. 

Striae verminderen met de Fraxel Dual-laser 

De Fraxel Dual-laser 1550/1927 biedt nieuwe mogelijkheden om striae, littekens en alle belangrijke huidimperfecties te verminderen. Het is een fractionele Fraxel-laser met twee golflengtes die een dubbele werking mogelijk maken. Hij is ontwikkeld voor huidverjonging en het corrigeren van imperfecties. 

Het belangrijkste verschil met de vorige versies van Fraxel is de integratie van een nieuwe golflengte van 1927 nm in de nieuwe laser. Dit betekent dat in één enkele behandeling de huid door twee lasers wordt behandeld: de lasergolf van 1550 nm richt zich op de diepe lagen van de huid, die moeilijk toegankelijk zijn wanneer de meeste andere methodologieën worden toegepast, terwijl de golf van 1927 nm verantwoordelijk is voor het verjongen van de opperhuid. 

Door het effect van beide lasers in één behandeling te gebruiken, worden alle lagen van de huid verjongd. Daardoor kunnen veel huidafwijkingen worden gecorrigeerd, waaronder rode striemen en littekens.

Momenteel wordt de Fraxel Dual-laser beschouwd als de meest effectieve behandeling voor striae, littekens en huidverjonging. De laser creëert duizenden microscopische kolommen in de huid, terwijl de omringende huid intact blijft. De reactie van het lichaam hierop is een plotselinge genezing door het stimuleren van de synthese van nieuw collageen en huidcellen.

Wilt u meer informatie over deze behandeling? Maak nu een afspraak in een van onze Lazeo-klinieken, overal in Frankrijk!

Onze centra
Eerste gratis consult offerte !
Maak een afspraak in een van onze centra

RESERVEER UW EERSTE GRATIS CONSULT

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg