4.79/5 sur 601 avis
Behandeling

Alopecia: andere oorzaken

Elke dag verliezen we 50 tot 100 haren, wat heel normaal is. Sommigen van ons die minder geluk hebben, hebben voorbijgaande of zelfs onomkeerbare alopecia, meestal vanwege hormonale en genetische redenen. Maar iedereen heeft minstens één keer in zijn leven abnormaal haarverlies ervaren of zal dit meemaken.

We willen u erop wijzen dat kleine details van ons dagelijks leven ook de oorzaak kunnen zijn van abnormaal haarverlies (tijdelijk of permanent)

Seizoenswisselingen

Verliest u meer haar tijdens het laagseizoen, zoals de lente of de herfst? Geen paniek, dit is normaal! We hebben allemaal abnormaal haarverlies als we van seizoen wisselen, vooral aan het begin van de herfst. Dit seizoensgebonden haarverlies kan tot 6 weken aanhouden en het haar kan tot 4 keer meer uitvallen dan ‘normaal’. Dit fenomeen is slechts tijdelijk, treft niet noodzakelijk iedereen en kan zelfs door sommigen onopgemerkt blijven.

De zon

De zon is goed voor het haar en helpt het sneller te groeien. Toch kan het er ook voor zorgen dat het haar uitvalt! Haar dat te veel aan de zon wordt blootgesteld, is haar dat gevaar loopt. De zonnestralen kunnen namelijk de evacuatie van vetzuren uit talg vertragen, maar door onder de opperhuid te blijven, worden deze vetzuren toxines die de bloedstroom vertragen en ervoor zorgen dat het haar dunner wordt of zelfs uitvalt. Ze kunnen ook de hergroei van september vertragen. Langdurig zwemmen in de zee maakt de situatie zelfs erger.

Deze haaruitval blijft echter incidenteel, dus geen paniek!

Hormonale aandoeningen

Alopecia kan vele vormen aannemen en kan ook voortkomen uit bepaalde hormonale stoornissen. Deze vorm van kaalheid is vaak progressief en verspreid en treft meestal vrouwen.

De volgende aandoeningen beïnvloeden hormonen:

 • Van de schildklier, met overmatige hormoonproductie (hyperthyreoïdie) of verlaagd (hypothyreoïdie)
 • Van de hypofyse, met een verminderde hormoonproductie (hypopituïtarisme)
 • Mannelijke hormonen, zoals androgenen die in te grote hoeveelheden worden geproduceerd: het micropolycysteus ovariumsyndroom
 • Vrouwelijke hormonen, zoals oestrogenen, die tijdens de menopauze afnemen

Psychologische oorzaken

De psychologische en fysieke toestand van een persoon kan veel invloed hebben op haaruitval.

Maar hoe is dit mogelijk?

Sterke fysieke of psychologische stress verhoogt namelijk de afscheiding van androgenen (mannelijke hormonen) en zorgt ervoor dat het haar uitvalt.

Een emotionele schok, sterfgevallen, operaties, hoge koorts, bloedingen en zelfs een zware depressie kunnen tekenen zijn van toekomstige alopecia.

Trichotillomanie

Een van de meest radicale en ongebruikelijke manieren om haar te verliezen is trichotillomanie. Deze psychische ziekte, die ook wel OCS (obsessieve-compulsieve stoornis) wordt genoemd, wordt sinds 2000 officieel als zodanig erkend. De persoon met deze ziekte trekt dwangmatig en vrijwillig het haar uit. Sommigen zullen hun uitgetrokken haar opeten en anderen zullen met hun haar spelen om minder angstig te worden. Het zijn vooral vrouwen die het meest worden getroffen. Resultaat: het haarvaatje is getraumatiseerd en het haar kan pluizig of zelfs grijs teruggroeien.

Voedingshygiëne

Wie dieet zegt, zegt voedingstekorten. Gebrek aan magnesium, calcium, kalium, zink of ijzer, vitamine- of mineraaltekort zijn veel voorkomende oorzaken van haaruitval. Daarom herinneren we u aan de impact die een afslankdieet kan hebben.

Tegenwoordig bevat onze voedselhygiëne te veel zure stoffen, ten koste van basische stoffen (alkalische stoffen). Zo kan een dieet dat te rijk is aan zuren en te arm aan mineralen de haarwortels doden en bijdragen aan progressief haarverlies.

Haarverzorging

Wat is de schoonheid van een vrouw? Een mooi aangezicht, een vrouwelijk silhouet, een stralende lach… maar bovenal is het prachtig haar! Door ons haar te onderhouden, geloven we dat we er goed voor zorgen, en toch kan ons gedrag ten opzichte van ons haar er soms voor zorgen dat het eronder lijdt waardoor het uitvalt.

Sommige zaken moeten worden vermeden:

 • overmatig gebruik van de föhn, die vaak te heet is,
 • overmatig gebruik van steiltangen
 • te agressieve verzorgingsproducten en shampoos
 • haarextensions
 • te veel permanenten
 • overdreven harde en agressieve kleurstoffen
 • te strakke knotjes die de hoofdhuid verzwakken

Medische behandelingen

Haaruitval kan deel uitmaken van de bijwerkingen van bepaalde medicijnen. Chemotherapie veroorzaakt een totaal maar tijdelijk verlies (de duur van de behandeling) van al het haar op het lichaam.

Er zijn ook anticoagulantia, androgenen, lithium, androgene progestagenen, antidepressiva, anti-epileptica, neuroleptica, anti-aldosteron, synthetische geneesmiddelen die de schildklier remmen, cortisone en zijn derivaten.

Bestralingstherapie op het hoofd, vaak gebruikt om kanker te bestrijden, veroorzaakt altijd verlies van haar, wimpers en wenkbrauwen. Dit verlies begint ongeveer 2 weken na de bestralingsbehandelingen en is geleidelijk. Een radiotherapiebehandeling kan brandwonden en zelfs blijvende schade aan het haar veroorzaken. Zo kunt u uw haar tijdelijk of permanent verliezen, afhankelijk van de ontvangen dosis. Wanneer het tijdelijk is, vindt ongeveer 8 weken na het einde van de behandeling hergroei plaats, en het duurt enkele maanden voordat het haar dat we voorheen hadden, weer terugkomt.

De bevalling

De geboorte van een baby is zeker de gelukkigste dag van het leven van een moeder, maar in de helft van de gevallen kondigt het ook enorme haaruitval aan in de dagen die erop volgen. Deze periode houdt ongeveer een maand aan. Tijdens de bevalling veroorzaakt de onderbreking van de toevoer vaak massale en tijdelijke haaruitval.

Deze vorm van postpartum alopecia is heel normaal: wanneer een vrouw zwanger is, produceert ze in grote aantallen oestrogeen dat de levensduur van haar haar verlengt en versterkt. Wanneer ze bevalt, dalen de oestrogeenspiegels dramatisch, wat leidt tot haaruitval. Dit wordt “reactionele” alopecia genoemd.

Deze vorm van alopecia kan in de meest ernstige gevallen 20 tot 30% haarverlies veroorzaken. Het kom vooral boven op de schedel voor.

Vergiftiging

U kunt uw haar gemakkelijk vergiftigen en laten uitvallen door het volgende in te nemen:

 • giftige paddenstoelen
 • giftige medicijnen of de verkeerde combinatie van medicijnen
 • schoonmaakproducten
 • Infectieziekten:

Milde, voorbijgaande alopecia kan optreden als u het volgende oploopt:

 • de griep
 • streptokokkeninfecties
 • mononucleosis

Tekorten aan essentiële aminozuren: 

Keratine, de grondstof van het haar, vertegenwoordigt bijna 95% van de structuur. Het voedt zich met aminozuren (methionine en cysteïne) die voornamelijk voorkomen in dierlijke eiwitten en sporenelementen. Sommige vegetarische en veganistische diëten bevatten zeer weinig aminozuren en veroorzaken tekorten die haaruitval bevorderen.

Uitzonderlijke oorzaken

Alopecia kan optreden na brandwonden, ioniserende straling of bepaalde huidziekten zoals lupus erythematosus (ringworm), bepaalde huidtumoren of de gevolgen van een lokaal trauma na kneuzing; of als gevolg van bepaalde ernstige koortsen (roodvonk, een luchtweginfectie). Hypo-/ hyperthyreoïdie diabetes veroorzaakt ook haaruitval.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg