Behandeling

Alopecia androgenetica

Begint uw hoofdhaar geleidelijk en verspreid uit te dunnen? Dan is het zeker: u heeft alopecia androgenetica.

Alopecia androgenetica is onomkeerbaar (zonder behandeling met micrografts) en is de wetenschappelijke naam die wordt gegeven aan de meest voorkomende kaalheid ter wereld. Het treft zowel mannen als vrouwen, maar het komt meer bij mannen voor. Bijna 70% van de mannen wordt door deze vorm van kaalheid getroffen, waarvan 50% ouder is dan 50 jaar, en 90% van de gevallen van kaalheid is alopecia androgenetica.

Waarom wordt deze vorm van kaalheid ‘androgenetisch’ genoemd?

De naam ‘androgenetisch’ wordt verklaard door de oorsprong van deze aandoening, namelijk de androgenen, dat wil zeggen mannelijke hormonen (testosteron), en genetica, verwijzend naar ons persoonlijk en familiaal ‘genetisch erfgoed’.

Of we nu een man of een vrouw zijn, vanaf de puberteit maken we van nature androgenen aan. Deze androgeenproductie die zich in de haarzakjes bevindt, versnelt de levensduur van het haar en zorgt ervoor dat het sneller uitvalt, totdat het haarkapitaal is uitgeput: het haar stopt met groeien. Het zijn de geslachtsklieren (testikels en eierstokken, 40%) en de bijnieren (60%) die androgenen produceren.

We hebben het inderdaad over genetica omdat een persoon genetisch overgevoelig kan zijn voor deze overproductie van androgenen, en dan kun je er zeker van zijn dat je kaal wordt. Maar bovenal kan deze ontwikkeling genetisch voorbestemd zijn: deze kaalheid is grotendeels erfelijk.

Zo wordt de anagene fase van de levenscyclus van het haar korter en produceert het dunner haar, totdat het haar steeds minder zichtbaar wordt door het krimpen van de haarbol.

In tegenstelling tot andere vormen van alopecia, die agressief en vaak van voorbijgaande aard kunnen zijn, is alopecia androgenetica onomkeerbaar en treedt geleidelijk en niet abrupt op. Bovendien verschijnt het altijd ter hoogte van het voorhoofd, de slapen en de bovenkant van het hoofd (het is inderdaad op deze plaatsen dat het haarzakje het meest gevoelig is voor androgenen). Sommige vormen van alopecia kunnen zich voordoen als schilferige plekken op willekeurige plaatsen van de schedel.

We zien dat het achterhoofd en de zijkanten van het hoofd nooit kaal worden, zoals boven de oren en op de achterkant van de nek.

Hoe zit het met vrouwen en kinderen?

Ongeveer 15% van de vrouwen die niet in de menopauze zitten, heeft min of meer uitgesproken alopecia androgenetica.

Het is waar dat alopecia androgenetica ook bij vrouwen voorkomt, maar veel minder vaak dan bij mannen omdat vrouwen eenvoudigweg 20 keer minder androgenen produceren dan mannen. Bovendien is alopecia bij vrouwen verspreid over het hele hoofd en minder spectaculair.

Bij jonge kinderen komt het niet voor omdat androgenen pas in de puberteit worden geproduceerd. Dit verklaart ook waarom deze alopecia niet voorkomt bij prepuberale kinderen. Het kan vanaf 18-jarige leeftijd verschijnen.

Conclusie 

Er moet benadrukt worden dat alopecia androgenetica geen ziekte is: de hormoonspiegels zijn normaal. Het is een bepaalde genetische aanleg van sommige haarzakjes die kaalheid veroorzaakt.

Hoewel kaalheid nu kan worden uitgesteld, heeft de geneeskunde het specifieke gen dat verantwoordelijk is nog niet geïdentificeerd. Het is echter goed om op te merken dat deze laatste enkele generaties kan overslaan. Er zijn een paar medische behandelingen die kaalheid kunnen vertragen, maar niet kunnen voorkomen. Daarom is microtransplantatie op dit moment de beste oplossing om uw haar weer terug te krijgen.

Select your region
BelgiumBelgium
FranceFrance