4.79/5 sur 601 avis
Behandeling

Cicatricele alopecia

Cicatricele alopecia is een van de meest ernstige en onomkeerbare vormen van alopecia. Het wordt met name gekenmerkt door gedeeltelijk en onregelmatig haarverlies op een of meer delen van de hoofdhuid. Dit in tegenstelling tot gewone alopecia (androgenetische en seborrhoïsche alopecia die zich voornamelijk op de bovenkant van het hoofd en aan de zijkanten bevinden).

Het haarzakje, de basis van de haargroei, wordt volledig en permanent vernietigd, wat de schedel meestal een gladde en glanzende aanblik geeft. Ontsteking van het haarzakje doodt haar dat niet teruggroeit.

Meestal is dit het gevolg van een fysiek of chemisch trauma dat de hoofdhuid bereikt.

Er zijn verschillende oorzaken en vormen van cicatricele alopecia

 1. Het kan aangeboren zijn:
  • Zoals aplasia cutis congenita, kaal makende of atrofische keratosis pilaris.
 2. Dit kan te wijten zijn aan infectie-, bacteriële of virale ziekten:
  • Syfilis en favus behoren tot de ziekten die kaalheid veroorzaken. Bepaalde ernstige bacteriën en virussen veroorzaken de vernietiging van de hoofdhuid, follicular lichen planus, huidkanker, granulomen, systemische lupus erythematodes (SLE) en cutane lupus (laesies), sclerodermie… Mycose kan ook alopecia veroorzaken. Er is ook alopecia mucinosa, een aandoening van de haarzakjes. Het uit zich in de afscheiding van een eiwitachtige substantie, mucine, geproduceerd in aanwezigheid van een ontsteking. Bij jonge mensen verschijnt het in de vorm van rode vlekken, en de aandoening kan zich uitbreiden naar de wenkbrauwen.
 3. Het kan te wijten zijn aan een zelfverdedigingsreactie van het lichaam
  • Een persoon die lijdt aan sclerodermie, systemische lupus erythematodes of, zeldzamer, sarcoïdose, ontwikkelt door een natuurlijke reactie antilichamen die inwerken op zijn eigen aangetaste cellen en haaruitval veroorzaken.
 4. Het kan te wijten zijn aan een degeneratie van het metabolisme
  • Bepaalde huidziekten die dermatosen worden genoemd, bepaalde tumoren en andere oorzaken zoals amyloïdose of basaalcelcarcinoom veroorzaken stofwisselingsstoornissen en haaruitval.
 5. Het kan te wijten zijn aan aanvallen van buitenaf
  • Ernstige verbranding van de huid of radiodermatitis (blootstelling aan röntgenstralen tijdens de behandeling bijvoorbeeld) vernietigen het haarzakje helemaal.

Momenteel is er geen behandeling die dode haarzakjes kan activeren. Als sommige zones niet zijn aangetast, kunnen haarimplantaten worden gebruikt.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg