4.79/5 sur 605 avis
Behandeling

Ludwig-schaal

Net als bij mannen bestaat er ook een schema voor kaalheid bij vrouwen, de zogenaamde Ludwig-schaal. Dit classificatiesysteem heeft slechts 4 fasen in tegenstelling tot 7 bij mannen volgens de Hamilton-schaal. Dit is omdat alopecia androgenetica bij vrouwen, die meer dan 95% van de gevallen van kaalheid bij vrouwen betreft, in 4 gradaties van ernst wordt ingedeeld. Bijna 2 miljoen vrouwen in Frankrijk worden momenteel getroffen door deze aandoening.

Androgenetische kaalheid bij vrouwen is te wijten aan de afscheiding van een nieuw hormoon dat, wanneer het in contact komt met het enzym 5-Alpha-reductase, leidt tot verzwakte haarzakjes en vervolgens tot haaruitval. Gelukkig is volledige kaalheid bij vrouwen uiterst zeldzaam.

Deze vorm van alopecia resulteert in haarverlies op de bovenkant van het hoofd (tonsuur). Deze zone wordt geleidelijk kaler waarbij de middenscheiding breder wordt.

Er zijn natuurlijk ook andere soorten kaalheid bij vrouwen die verschillende vormen kunnen aannemen, en die soms erg onregelmatig zijn (bijv. alopecia areata aan de rechter- en linkerkant van de schedel). Over het algemeen gaat het om kaalheid, die niet littekenvormend wordt genoemd en die soms zeer plotseling kan optreden en zelfs pijnlijk is (laesies, brandwonden, huidinfecties, enz.). Externe oorzaken (chemotherapie, 3e-graads brandwonden, radiotherapie, infectie, virus, enz.) zijn vaak de oorzaak van deze categorie alopecia. We spreken dan van voorbijgaande alopecia omdat heel vaak het haar teruggroeit. Wanneer het een brandwond betreft, kan het helaas onomkeerbaar zijn omdat deze de haarzakjes doet verdwijnen.

Er zijn andere externe redenen die de oorzaak van haaruitval kunnen zijn. Een voorbeeld dat vaak voorkomt is stress. Het gevoel van angst verhoogt namelijk de afscheiding van androgenen en verhoogt het ijzertekort, waardoor het haar verzwakt en uitvalt. Wanneer een vrouw bijzonder gevoelig is voor een kalende hoofdhuid als gevolg van stress, wordt dit chronische alopecia genoemd omdat het na elke belangrijke periode van stress optreedt. Natuurlijke hormonale schommelingen, zoals bijvoorbeeld de menopauze, veroorzaken ook chronische alopecia.

Laten we, om het beter te begrijpen, de verschillende stadia van verergering van kaalheid bij vrouwen in detail beschrijven met de classificatie door LUDWIG

Fase 1

classification de ludwig - stade 1

Dit is het begin van alopecia, wat resulteert in de afname van de hoeveelheid haar en verspreide kaalheid op de bovenkant van het hoofd (vertex). In het kale gebied wordt het haar steeds schaarser, dunner en korter, waardoor we de hoofdhuid kunnen zien. Deze alopecia zit langs de middenscheiding. Er blijft altijd een dunne frontale rand van 1 tot 3 cm haar van bijna normale dichtheid over.

=> Een microtransplantatie is heel goed mogelijk omdat het haarverlies alleen ter hoogte van de haarlijn zit. Het donorgebied is erg groot met veel haar. De resultaten zijn altijd succesvol, natuurlijk en zeer mooi.

Fase 2.1

classification de ludwig - stade 2Dit is een matige alopecia op de bovenkant van het hoofd, met een grote anteroposterieure as, d.w.z. een meer uitgesproken verbreding van de scheiding, met de voorste lijn van 2 tot 3 cm.

=> Een microtransplantatie is goed mogelijk omdat de kale zone ter hoogte van de haarlijn zit. Ondanks een voortschrijdende kaalheid blijft het donorgebied groot met veel haar. De resultaten zijn natuurlijk en zeer mooi.

Fase 2.2

classification de ludwig - stade 2

In dit stadium is er bijna totale alopecia van de bovenkant van het hoofd. Dit is de meest extreme vorm van kaalheid in deze classificatie en treft vooral vrouwen die in de menopauze zitten (rond de leeftijd van 60 jaar). Het wordt vaak vergeleken met alopecia graad 4 van het Hamilton-classificatiesysteem omdat het er sterk op lijkt. De bovenkant van het hoofd is zeer kaal en vertoont wat kort en dun haar, zelfs wat donshaar. Deze vorm van alopecia kan zich in de meest ernstige gevallen over het gehele oppervlak van het hoofd uitbreiden als gevolg van een daling van de oestrogeen- en progesteronspiegels tijdens de menopauze.

=> Een microtransplantatie is mogelijk als de kaalheid, die vrij zichtbaar en progressief wordt, de donorgebieden spaart. De resultaten kunnen natuurlijk en mooi zijn.

Fase 3

classification de ludwig - stade 3

Dit is het begin van alopecia, wat resulteert in de afname van de hoeveelheid haar en verspreide kaalheid op de bovenkant van het hoofd (vertex). In het kale gebied wordt het haar steeds schaarser, dunner en korter, waardoor we de hoofdhuid kunnen zien. Deze alopecia zit langs de middenscheiding. Er blijft altijd een dunne frontale rand van 1 tot 3 cm haar van bijna normale dichtheid over.

=> Een microtransplantatie is mogelijk als de kaalheid, die heel duidelijk wordt, de donorgebieden spaart. In dit stadium moet worden opgemerkt dat de kaalheid verspreid is en dus microtransplantatie moeilijker maakt. De implantaten kunnen de haarmassa verdichten, maar zullen u niet het haar teruggeven dat u vroeger had.

Hieronder vindt u enkele tips die we u aanraden op te volgen als u ziet dat u abnormaal haar verliest:

  • Controleer uw menopauzebehandeling en overleg met uw gynaecoloog.
  • Laat een hormonaal bloedonderzoek doen om te controleren op mogelijke schildklieraandoeningen.
  • Controleer de hormonale invloed van uw anticonceptie op haaruitval, en pas deze indien nodig aan.
Onze centra
Eerste gratis consult offerte !
Maak een afspraak in een van onze centra

RESERVEER UW EERSTE GRATIS CONSULT

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg