Behandeling

Verloop van een behandeling

Voor de behandeling

Voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voordat u begint met een laserontharingsbehandeling:

  • De eerste consultatie: Een essentiële stap waarbij de lasertechnicus eerst zal bepalen of de toekomstige patiënt geschikt is voor laserontharing. Dit wordt bepaald door de kleur van het haar. Vervolgens kiest de technicus de laser op basis van het huidtype van de patiënt. Hij of zij dient zich er ook van te verzekeren dat de huid niet gebruind is: laserontharing zal de huid verbranden als deze gebruind is omdat deze vol zal zitten met melanine. Tot slot bepaalt de lasertechnicus de te ontharen zones en maakt hij of zij een offerte op.
  • Scheren van de te ontharen zone: De dag voor de eerste behandeling dient de patiënt de te behandelen zone te scheren, tenzij deze zone zich op het aangezicht bevindt (behalve de baard bij mannen). Als het gebied niet wordt geschoren, zullen de gelaserde haartjes het huidoppervlak verbranden.
  • Trek de haartjes er niet uit: De patiënt mag voor de behandeling vooral geen haartjes met hars of een pincet verwijderen. Want om het haartje te verwijderen, moet de laser de haarwortel verbranden. Wanneer het haar wordt verwijderd, wordt ook de wortel verwijderd. Als de zone is geharst, moeten we wachten tot alle haartjes opnieuw zijn gegroeid om met de behandeling te kunnen beginnen.
  • Niet zonnebaden: Bruinen (zon of uv) is een van de belangrijkste contra-indicaties voor laserontharing omdat de huid kan verbranden en gedepigmenteerd kan raken wanneer deze in contact komt met de laserstraal.
  • Gebruik geen deodorant: Deze voorzorgsmaatregel betreft uiteraard de zone van de te ontharen oksels. Deodorant kan de huid namelijk irriteren bij contact met de laser.
  • Vermijd fotosensibiliserende medische behandelingen, zoals cortisone, Roaccutane, enz. Dit soort medicijnen kunnen bij een laserinslag ernstige reacties op de huid veroorzaken.

Gedurende de behandeling

  • Het dragen van een veiligheidsbril voor de patiënt en de bediener van de laser, om contact van de laser met de ogen te vermijden (gevaar voor brandwonden).
  • Ontsmetting van de zone met desinfecterende doekjes
  • Instelling van de laser naargelang de huid en het haar (fluentie, duur van de impact, diameter van de zone)
  • Aanbrengen van een verdovende crème op de meest gevoelige plekken (bijvoorbeeld: bikinilijn). Het is belangrijk op te merken dat pijn synoniem is voor efficiëntie.

Tijdens het ontharen scant de lasertechnicus het gebied met behulp van een handstuk dat hele kleine inslagpunten in de huid maakt. De technicus verstevigt de huid op gebieden met reliëf (bijv. bikinilijn) om de behandeling zoveel mogelijk te optimaliseren. Hij of zij zal zones met tatoeages en moedervlekken omzeilen om huidcomplicaties te voorkomen. Tegelijkertijd wordt er een straal koude lucht uitgestuurd wanneer de laser wordt geactiveerd. Dit zal zowel het comfort van de patiënt als de resultaten verbeteren.

De duur van de behandelingen varieert afhankelijk van het te behandelen gebied: het varieert van 5 minuten voor de bovenlip tot 45 minuten/1 uur voor de volledige benen.

Na de behandeling

Na afloop van de behandeling kan de patiënt zijn of haar gebruikelijke activiteiten hervatten. De patiënt zal een gevoel van warmte of zelfs tintelingen voelen en zal regelmatig een verzachtende crème moeten aanbrengen. De crème helpt de irritatie en de roodheid van het ‘zonnebrandeffect’, die niet langer dan ongeveer 12 uur aanhouden, te verzachten.

Omdat alle haartjes zijn vernietigd, zal de patiënt met een schone, gladde huid naar huis gaan. De haartjes beginnen ongeveer 3 weken/1 maand na de behandeling opnieuw te groeien en zullen fijner en lichter lijken. Dit is het moment waarop de volgende behandeling moet worden overwogen. Hoe meer behandelingen, hoe langer het duurt voordat de haartjes opnieuw groeien en hoe fijner en hoe minder haartjes er zullen zijn. De tussenpozen tussen de behandelingen zullen dus steeds meer gespreid zijn. Bijna 95% van de haartjes worden volledig verwijderd.

Hieronder vindt u enkele tips voor na de behandeling:

  • Vermijd blootstelling aan de zon gedurende minimaal 3 weken
  • Breng een hydraterende en verzachtende crème aan om roodheid en het gevoel van warmte te verlichten. Dit type reactie is heel normaal en zal na een paar uur verdwijnen.
  • Breng minimaal 3 weken een beschermende zonnecrème aan om een gebruinde huid te voorkomen
  • Vermijd elke agressieve behandeling van de onthaarde zone gedurende minstens 2 weken
  • Vermijd het zwembad gedurende minstens 2 dagen om het gebied niet te irriteren met het chloor
  • Vermijd sporten gedurende minimaal 3 tot 4 dagen om het gebied niet te irriteren met transpiratie.
Select your region
BelgiumBelgium
FranceFrance