4.81/5 sur 507 avis
Behoeften

Acnelittekens: hoe en waarom ontstaan ​​ze?

Hoe ontstaan ​​acnelittekens?

Acnelittekens behoren tot de imperfecties die de schoonheid van een aangezicht kunnen bederven en littekens op het lichaam kunnen achterlaten. Het zijn de littekens die overblijven na de genezing van ernstige acne. Acne, dat meestal in de tienerjaren begint met hormonale stoornissen, is een huidziekte. Met andere woorden, het is een ontsteking van de opening van het haartje, die verandert in:

  • rode puistjes (met pus als ze rijp zijn)
  • microcysten

Een overmaat aan talg en mee-eters gaan gepaard met deze onzuiverheden van de huid.

Acnelittekens ontstaan ​​dus na een lange periode van voldoende virulente acne. De kans op acnelittekens wordt groter als u constant aan puistjes krabt en friemelt. Petten, helmen e.d. vergroten het risico op littekens.

Er zijn verschillende soorten acnelittekens:

  • Hypertrofische littekens: deze littekens zijn gezwollen en hebben een soort aangroei van huidweefsel. Ze kunnen groter zijn dan het originele puistje.
  • Atrofische littekens: deze littekens zijn zo hol als een krater.

Hypergepigmenteerde littekens: deze zijn rood, roze, bruin of zelfs zwart. Ze worden gevormd door hyperpigmentatie van de huid als gevolg van de stimulatie van melanocyten. Hoe donkerder de huid, hoe donkerder de littekens. Ze kunnen hol of gezwollen zijn. Het centrum zal vooral bruine littekens behandelen.

Hypogepigmenteerde littekens: hun kleur is lichter dan die van de huid omdat ze de melanine hebben vernietigd.

Hoe verwijderen we deze vervelende acnelittekens?

Afgezien van chirurgie en cosmetische geneeskunde, is er geen doeltreffende oplossing om acnelittekens te vervagen of zelfs te verwijderen.

Het Lazeo Esthetisch Centrum kan bovenstaande littekens behandelen. Er zijn andere soorten littekens, zoals atrofische littekens van het'”ijspriem’-type die vrij diepe gaten in de huid maken, of zeer hypertrofische littekens die zeer moeilijk te behandelen zijn.

Opgelet, dit soort behandelingen vereisen dat de acne permanent verdwenen is en dat de overgebleven plekken volledig genezen zijn. Alle medicijnbehandelingen voor de behandeling van acne moeten ook worden afgemaakt. Het wordt ook aanbevolen om in de winter met dit soort behandelingen te beginnen om depigmentatie van de huid tijdens het zonnen te voorkomen.

Hyaluronzuurinjecties: voor het opvullen van ondiepe littekens zoals ‘licht hellende’ of platte littekens en om het huidoppervlak glad te maken. Deze behandeling moet elk jaar worden herhaald omdat hyaluronzuur een resorbeerbaar product is.

De Fraxel-laser: voor het behandelen van bepaalde atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. Door de huid punt voor punt te behandelen met microschokken van een fractionele laserstraal, stimuleert de Fraxel-laser de celregeneratie. De littekens zullen verdwijnen en de huid wordt mooi, glad en egaal. Het collageen wordt gedurende enkele maanden gestimuleerd.

Peeling: voor de behandeling van licht atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. De chemische stof in de peeling irriteert de huid en laat haar schilferen, zodat er een tweede huid zonder littekens en met een heldere teint overblijft. Naargelang de ernst van het litteken wordt er gekozen voor medium of diepe peelings.

De gefractioneerde CO2-laser: voor het behandelen van bepaalde atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. Deze agressievere behandeling is gebaseerd op hetzelfde principe als de Fraxel-laser, maar geeft micro-effecten van kooldioxide af.

Het is zeer waarschijnlijk dat voor peeling- of laserbehandelingen meerdere sessies nodig zijn om de littekens met succes te laten vervagen.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg