4.79/5 sur 605 avis
Behoeften

Atopische dermatitis / seborroïsche dermatitis / dermatitis herpetiformis

De term dermatitis verwijst naar verschillende aandoeningen die worden gekenmerkt door uitslag, roodheid en jeuk. De term eczeem is synoniem met dermatitis, maar wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar atopische dermatitis.

Sommige vormen van dermatitis komen alleen voor op specifieke delen van het lichaam, zoals seborroïsche dermatitis, terwijl andere overal kunnen voorkomen, zoals atopische dermatitis.

Atopische dermatitis

Atopische dermatitis is een chronische huidaandoening met acute opflakkeringen, die zich uit in rode vlekken en vaak hevige jeuk. Het ontwikkelt zich meestal bij baby’s en kinderen en laat verschillende littekens achter, maar kan soms aanhouden bij tieners en volwassenen. Het ontwikkelt zich op een droge, ruwe huid en wordt geaccentueerd door krabben als gevolg van de jeuk. De huid wordt hard en dik, wat wonden of schaafwonden, superinfecties bevordert en wondjes en jeuk accentueert.

Mensen met een naast familielid met atopisch eczeem of aanverwante ziekten zoals astma, allergische rinitis of voedselallergieën lopen een groter risico op het ontwikkelen van atopische dermatitis. Daarnaast zijn ook omgevingsfactoren zoals een droog klimaat of wonen in steden risicofactoren voor het ontwikkelen van de ziekte.

Seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis is een veel voorkomende chronische inflammatoire dermatose, gekenmerkt door roodheid en schilfering op de hoofdhuid, de nasolabiale plooien en de wenkbrauwen. Het ontwikkelt zich door opflakkeringen en remissies en wordt gekenmerkt door een voorliefde voor zones die rijk zijn aan talgklieren. Het is een van de meest voorkomende huidziekten, maar er zijn weinig gegevens over, vooral in Europa, wegens het ontbreken van nauwkeurige criteria voor de diagnose ervan.

Het volgen van een uitgebalanceerd dieet om mogelijke tekortkomingen te voorkomen, is ongetwijfeld de beste voedingsaanbeveling voor de preventie of behandeling van seborroïsche dermatitis.

Dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis is een auto-immuunziekte die leidt tot rode, jeukende, gezwollen blaasjes. Bij mensen met dermatitis herpetiformis activeert gluten, het eiwit dat voorkomt in voedingsmiddelen gemaakt van tarwe, rogge of gerst, het immuunsysteem dat de huid aanvalt en huiduitslag en jeuk veroorzaakt.

Blaren en netelroos verschijnen voornamelijk op de ellebogen, knieën, billen, de onderrug en achterkant van de nek, maar ze kunnen zich ook plotseling ontwikkelen. Soms verschijnen de blaren op het gezicht en de hals. Omdat de jeuk hevig en de huid kwetsbaar is, scheuren de blaren meestal snel.

Mogelijke behandelingen

Ongeacht het type dermatitis moet de ontsteking eerst dagelijks worden gekalmeerd met een corticosteroïdencrème tot de symptomen zijn verdwenen. Vervolgens is een goede verzachtende crème en het vermijden van de zon de onderhoudsbehandeling. Soms wordt in ernstigere gevallen orale immunosuppressiva gebruikt. In alle gevallen is de huid kwetsbaar en zeer gevoelig en moet zij worden gehydrateerd en gekalmeerd met verzorgingsproducten die zijn aangepast aan een kwetsbare en intolerante huid.

Wanneer er huidlittekens zijn, kunnen deze worden verwijderd met specifieke esthetische lasers zoals de niet-ablatieve fractionele laser of de CO2-laser die de elasticiteit en stevigheid van de huid herstellen en sporen en littekens doeltreffend uitwissen door de lederhuid te remodelleren.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg