Behoeften

Couperose

Couperose is een chronische ontstekingsziekte van de huid van het aangezicht veroorzaakt door een genetische aanleg, en wordt zowel veroorzaakt als verergerd door verschillende omgevingsfactoren (zoals wind, extreme kou, blootstelling aan de zon, enz.). De exacte pathofysiologie van couperose is nog onbekend.

Het zijn meestal mensen met een lichte huid, ogen en haar die er het meest last van hebben. In het Frans wordt wel gesproken van de ‘vloek van de Kelten’. Meestal hebben vrouwen tussen de 30 en de 50 er het meeste last van.

Couperose is niet hetzelfde als acne waarmee het vaak wordt verward. Er is geen sprake van overmatige talgafscheiding, mee-eters of oppervlakkige of diepe cysten. Het is beperkt tot het aangezicht, in tegenstelling tot acne die zich naar het bovenste gedeelte van de borst kan verspreiden.

De symptomen van couperose

De eerste symptomen zijn intermitterende rode vlekjes die ook wel ‘flushes’ worden genoemd. Ze worden vervolgens permanent en vervelend. Op deze rode vlekjes kunnen zich verwijde bloedvaten ontwikkelen. Ook kan een verdikking van de huid worden waargenomen, die vooral in de neuszone ontsierend is. De aandoening kan gepaard gaan met oculaire rosacea, met symptomen die lijken op die van oogontsteking.

Let op: niet alle rode gezichten zijn couperose, vooral als de rode vlekjes plotseling verschijnen en als er geen familiegeschiedenis is.

Factoren die de ziekte veroorzaken en/of ontwikkelen

Verschillende factoren verergeren de aandoening, zoals alcohol, blootstelling aan de zon, sport, gekruid eten, stress, emoties en temperatuurveranderingen.

Blootstelling aan de zon is dubbel schadelijk voor mensen met couperose. Infrarode stralen verhogen de temperatuur, terwijl ultraviolette stralen rechtstreeks de vaatwanden aantasten. Patiënten moeten zich dus goed beschermen tegen de zonnestralen. Blootstelling aan de zon moet tot een minimum worden beperkt en er moet altijd een zonnebrandcrème met een zeer hoge factor worden aangebracht.

De behandelingen van couperose

Er zijn verschillende soorten behandelingen mogelijk, afhankelijk van het stadium en het type couperose. De behandeling van couperose moet alomvattend zijn en vanaf het begin moet er veel aandacht worden besteed aan de hygiëne van de huid. Het is absoluut noodzakelijk om de oorzaken die specifiek zijn voor elke ontsteking te vermijden, omdat ze ook de reeds bestaande symptomatologie verergeren.

Een lokale behandeling met Metronidazol kan worden voorgeschreven als eerstelijnsbehandeling om de voortgang van couperose in stadium I te vertragen en te stabiliseren. Naarmate de aandoening verergert, kunnen ontstekingsremmende geneesmiddelen zoals orale cyclines worden voorgeschreven. Dit zijn behandelingen die de ontwikkeling van de symptomen stabiliseren, maar de lelijke verwijde bloedvaten (spataderen) die strepen op de neusvleugels en de jukbeenderen veroorzaken, zullen niet verdwijnen. Om deze kleine bloedvaten te verwijderen, is het noodzakelijk om gebruik te maken van de vasculaire laser.

De tot op heden aanbevolen en doeltreffende methode is de vasculaire laser. Het principe van de laser is gebaseerd op het gebruik van een lichtstraal die, wanneer ze specifiek op de bloedvaten wordt gericht, wordt omgezet in warmte en deze doet sluiten.

De lichtstraal respecteert de omliggende weefsels (in tegenstelling tot elektrocoagulatie) en veroorzaakt minder bijwerkingen, zoals fibrose of een witachtig aspect in de behandelde zone.

De vasculaire laser vormt een zeer belangrijke vooruitgang in de behandeling van de rode vlekjes van couperose. Volgens gepubliceerde studies is een verbetering van de huidconditie met 50 tot 80% mogelijk, met een verbetering van de levenskwaliteit met meer dan 75%. Het pakt echter niet de oorzaak van couperose aan.

De vasculaire laser is daarom een ​​aanvullende behandeling op een medische behandeling.

Select your region
BelgiumBelgium
FranceFrance