4.81/5 sur 507 avis
Behoeften

Donkere kringen

Kringen onder de ogen zijn eigenlijk wat overdreven. Wanneer u kringen onder de ogen heeft, kunnen dit de oorzaken zijn:

 • wallen onder het onderste ooglid
 • diepe donkere kringen onder het onderste ooglid
 • gepigmenteerde donkere kringen op het onderste en/of bovenste ooglid
 • Of als u pech heeft, alle symptomen tegelijk.

De huid rond de ogen is 5 keer dunner dan elders, wordt blootgesteld aan aanvallen van buitenaf en is bijzonder kwetsbaar en gevoelig. Donkere kringen kunnen verschillende aspecten en oorsprongen hebben, maar hebben één ding gemeen: ze geven een aanzienlijk oud lijkende en vermoeide oogopslag.

Wallen onder de ogen

Hoe vormen ze zich?

Onder de symptomen van donkere kringen kunnen we wallen onder de ogen onderscheiden, die een bijzonder vermoeide blik geven. Verwar deze niet met de wallen onder de ogen wanneer u wakker wordt, die niet kunnen worden behandeld omdat ze een paar uur later verdwijnen. Dit type wallen wordt veroorzaakt door een slechte lymfedoorbloeding omdat we liggen tijdens onze slaap.

De wallen onder de ogen die de cosmetisch arts behandelt, hebben verschillende oorzaken:

 • Ophoping van vet
 • Slechte bloedsomloop
 • Vasthouden van vocht
 • Erfelijkheid

Wallen onder de onderste oogleden ontstaan op elke leeftijd maar naarmate u ouder wordt, wordt het probleem groter. Dit komt omdat hoe ouder we worden, hoe meer het bloedvatenstelsel en het lymfesysteem onder de ogen vermoeider en zwakker worden, waardoor vet, vocht en bloed zich kunnen ophopen om wallen te vormen.

Bovendien is de huid onder de ogen het dunste en meest gepigmenteerde deel van het aangezicht. Naarmate we ouder worden kan de pigmentatie zich accentueren en donkerder worden. Bovendien leidt veroudering tot het verschijnen van kraaienpootjes en rimpels die verergeren door overmatige blootstelling aan de zon en door roken. Daarnaast bestaat het aangezicht uit vetachtige zones die zich net onder de huid bevinden. Deze vetten geven het aangezicht een jeugdige omtrek, vooral rond de wangen en ogen. Naarmate we ouder worden verliezen deze vetten aan volume, worden minder dik en komen onder invloed van de zwaartekracht. De combinatie van deze twee factoren leidt tot het verschijnen van kringen onder de ogen.

Er zijn ook andere, zeldzamere oorzaken:

 • Niet goed functioneren van de lever
 • Niet goed functioneren van de darm
 • Slechte voedselhygiëne (te vet en/of te zoet)

Wat zijn de behandelingen voor wallen onder de ogen?

Wallen onder de ogen worden meestal behandeld met een chirurgische ingreep die ‘ooglidcorrectie’ wordt genoemd, waarbij eenvoudigweg het vet wordt verwijderd dat deze wallen vormt.

In de esthetische geneeskunde is het mogelijk om deze wallen uit te wissen zonder operatie en zonder het vet te verwijderen:

Hyaluronzuurfillers: door hyaluronzuur rond de wallen te injecteren, zal de arts de holtes opvullen en zo dit walleneffect uitwissen. Deze ingreep is pijnloos, snel, zonder verdoving en laat geen littekens achter. De resultaten blijven ongeveer 1 jaar zichtbaar.

Het medischverjongingsprotocol voor de ogen: dit protocol helpt een verouderde blik tegen te gaan en helpt ook wallen te verminderen door hyaluronzuur te injecteren. Dit protocol omvat injecties met botox ter hoogte van de kraaienpootjes om ze te vervagen, en ter hoogte van het uiteinde van de wenkbrauwen om ze te liften. Vervolgens injecties met hyaluronzuur om de holtes rond de wallen te vullen om ze te vervagen, evenals bij de slapen en de jukbeenderen.

Gepigmenteerde/donkere kringen

Wat is hun oorzaak?

Donkere kringen maken dat u er vermoeid uitziet. In het algemeen zijn ze te wijten aan een slechte bloedsomloop. Er zijn echter verschillende kleuringen en verschillende oorzaken die bijdragen aan dit probleem van de bloedsomloop:

 • Blauwe/paarse donkere kringen, voornamelijk doordat de huid extreem dun is waardoor de spieren zichtbaar zijn.
 • Rode kringen met bloedvaten, het verschijnen van bloedvaten die deze verkleuring geven.
 • Donkere/zwarte kringen, over het algemeen van etnische afkomst en dus genetisch bepaald.

Gepigmenteerde donkere kringen kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar het probleem verergert met de tijd, ouderdom, vermoeidheid, stress en een ongezonde levensstijl.

Hoe kunnen we donkere kringen behandelen?

Er bestaan verschillende behandelingen om de kleur van donkere kringen te vervagen:

 1. Volumegevende hyaluronzuurfillers: om de zeer dunne huid van de onderste oogleden te verdikken en zo de spieren en bloedvaten te camoufleren. Deze injecties kunnen niet in de bovenste oogleden worden toegediend, omdat de fillers zich door het gewicht van het hyaluronzuur naar het oog kunnen verplaatsen.
 2. De Fraxel-laser: door microscopische effecten van gefractioneerde laserstralen toe te dienen, verwijdert de Fraxel-laser de melanine die de bruine kleur geeft aan donkere kringen. Het collageen wordt gestimuleerd en dit gedurende enkele maanden.
 3. Gefractioneerde CO2-laser: dit type laser is qua proces en resultaat vergelijkbaar met de Fraxel-laser, maar levert lasereffecten op basis van koolstofdioxide en staat bekend als een meer invasieve behandeling.
 4. Peeling: door de huid te peelen, regenereert de peeling een nieuwe huid zonder melanine.
 5. De vasculaire laser: om microvaten te behandelen die ‘vasculaire’ kringen geven
 6. Het medischverjongingsprotocol voor de ogen: dit protocol helpt een verouderde blik tegen te gaan en maakt het ook mogelijk om de pigmentatie van donkere kringen te verminderen door hyaluronzuur te injecteren. Dit protocol omvat injecties met botox ter hoogte van de kraaienpootjes om ze te vervagen, en ter hoogte van het uiteinde van de wenkbrauwen om ze te liften. Daarna injecties met hyaluronzuur om de huid te verdikken bij donkere kringen, maar ook bij de slapen en jukbeenderen.

Holle of diepliggende ogen

Waarom worden donkere kringen dieper?

Ze worden dieper door het smelten van het vet in de oogleden. Dit gebeurt geleidelijk naarmate we ouder worden en heeft invloed op andere delen van het aangezicht, zoals de slapen en de wangen. Naarmate de kringen dieper worden, onthullen ze de oogkas : dit wordt skeletvorming genoemd. Net als de diepe donkere kringen verschijnen ze naarmate we ouder worden en geven ze de persoon een vermoeide of treurige uitstraling of laten ze de persoon er ziek uitzien.

Natuurlijk heeft iemand met een genetische aanleg meer kans op diepe donkere kringen.

De oplossing voor diepe donkere kringen:

Aangezien diepe donkere kringen het gevolg zijn van vetverlies, zijn er twee oplossingen mogelijk:

Volumegevende hyaluronzuurfillers: om diepe donkere kringen op te vullen.

Het medischverjongingsprotocol voor de ogen: dit zeer complete protocol maakt het mogelijk om de hele zone rond de ogen er jonger uit te laten zien. Het omvat injecties met hyaluronzuur om diepe donkere kringen op te vullen, evenals de slapen en de jukbeenderen. Vervolgens injecties met botulinumtoxine om de kraaienpootjes uit te wissen en het uiteinde van de wenkbrauwen te liften.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg