Krijgt u na elke ontharingsbeurt ontstoken bultjes of puistjes door ingegroeide haartjes?
Om het hele jaar door een badpak of bikini aan te kunnen trekken en gladde benen te hebben, geven wij u hier uitleg en advies over hoe u van die vervelende ingegroeide haartjes afkomt!
Maar wat is een ingegroeid haartje eigenlijk?
Een haartje is ingegroeid als het niet in de lederhuid doordringt. Daar zijn twee mogelijke redenen voor:
- Het haartje is in de verkeerde richting gegroeid.
- De huid is uitgedroogd en niet voldoende geëxfolieerd. Zo blijven dode huidcellen achter die verhinderen dat het haartje in de huid dringt.
Ingegroeide haartjes ontstaan meestal na ontharing met een scheermesje of een elektrisch epileerapparaat, of door harsen. Mensen met krullend of kroeshaar worden het vaakst getroffen.
Oorzaken van ingegroeide haartjes
De hoofdoorzaak van ingegroeide haartjes is ontharen.
Het komt ook voor als de huid te dik is of als de haarschacht verstopt is geraakt (door talg of dode huidcellen bijvoorbeeld). Het wijkt dan af van zijn natuurlijke pad en groeit verder onder de huid. Dit kan leiden tot het verschijnen van bultjes of puistjes, die vervolgens littekens kunnen achterlaten!
Huid- en haartype spelen een zeer belangrijke rol bij de vorming van onderhuidse haartjes. Als u bijvoorbeeld een dikke huid en krullend haar heeft, is de kans groter dat het haar onder de huid verstrikt raakt zonder dat de lederhuid wordt doorboord.
Druk op de huid en wrijving veroorzaakt door strakke kleding kunnen ook ingegroeide haartjes bevorderen.
Welke behandelingen zijn er?
Welke techniek u ook kiest, het is belangrijk dat u uw hulpmiddelen vóór het ontharen desinfecteert met een ontsmettingsspray. Het is raadzaam om in de richting van de haargroei te scheren en niet in de tegenovergestelde richting. Regelmatig scrubben is ook aan te bevelen om de huid zo veel mogelijk te exfoliëren en verstopping te voorkomen.
De meest doeltreffende methode is ongetwijfeld laserontharing, die zich richt op de melanine in het haar en deze oplost. De laser gaat namelijk langs het haartje tot aan de wortel, verhit het en zorgt zo voor de vernietiging ervan.
Afhankelijk van het gebied zal een permanente ontharing na ongeveer 5 tot 8 behandelingen voltooid zijn, waarbij 80% tot 90% van de haartjes wordt vernietigd.
Zo kunnen de vernietigde haartjes niet meer ingroeien. Geen pijnlijke puistjes of bultjes en littekens meer na een ontharingsbeurt!
Welke gebieden kunnen worden behandeld?
Laserontharing kan zowel op het lichaam als op het aangezicht worden uitgevoerd.
Bij Lazeo beschikken we over de krachtigste apparaten op de markt, die ook haartjes van alle huidskleuren veilig en effectief kunnen verwijderen.
DE OKSELS
Laserontharing in de oksels is een van de meest gevraagde gebieden voor patiënten. Omdat het risico op ingegroeide haartjes groot is, wordt een laserbehandeling, die de haartjes in 5 tot 8 behandelingen kan verwijderen, aanbevolen. De behandelingen moeten met een tussenpoos van ongeveer 6 weken worden uitgevoerd.
DE BIKINILIJN
De bikinizone is ook zeer populair omdat het een gebied is dat gevoelig is voor ingegroeide haartjes. De huid is er over het algemeen dikker dan op de rest van het lichaam. De behandeling vereist ongeveer 5 tot 8 sessies, afhankelijk van verschillende factoren zoals huidskleur en haardichtheid.
DE BENEN
Laserontharing kan ook ingegroeide haartjes op de benen verwijderen. Voor vrouwen met een matige haargroei zijn 6 tot 8 laserontharingsbehandelingen op de benen meestal voldoende.
HET AANGEZICHT
Het aangezicht is ook een gebied dat met laserontharing wordt behandeld.
Het is niet alleen voorbehouden aan vrouwen. Sommige mannen willen ook in alle omstandigheden een goed getrimde baard hebben.
Een langdurige laserbehandeling voor de baard kan zo ongewenst haar helpen verwijderen en ook de kans op ingegroeide haartjes na veelvuldig scheren, dat de huid kan irriteren, verkleinen. Gemiddeld zijn 7 tot 10 behandelingen nodig voor een optimaal resultaat.
HET BOVENLIJF
Ook veel mannen hebben om esthetische of persoonlijke redenen behoefte aan permanente ontharing van hun bovenlijf. Laserontharing van het bovenlijf vereist gewoonlijk 6 tot 8 behandelingen om de 6 weken.
DE RUG
Ten slotte is de rug, als gevolg van terugkerende ingegroeide haartjes, een van de meest gevraagde gebieden voor laserontharing door mannen.
Voor een volledige verwijdering van het haar op de rug zijn ongeveer 8 tot 10 behandelingen om de 6 weken nodig, afhankelijk van de regeneratiesnelheid en de dichtheid van het haar. Let op: de rug heeft verschillende zones (bovenrug, onderrug, enz.).