4.81/5 sur 507 avis
Behoeften

Kaalheid

Kaalheid treft inderdaad zowel mannen als vrouwen, maar komt vaker voor bij mannen en komt relatief weinig voor bij vrouwen.

Er zijn verschillende soorten kaalheid:

Alopecia androgenetica

Dit is de meest voorkomende vorm van kaalheid bij zowel mannen als vrouwen. Ze is te wijten aan een hormonale stoornis, met andere woorden een overproductie van het mannelijke hormoon androgeen, dat verantwoordelijk is voor haaruitval.

Alopecia androgenetica treft ongeveer 70% van de mannen en begint meestal rond de leeftijd van 40 jaar. Er zijn natuurlijk veel gevallen waar men kaal wordt op de leeftijd van 18/20 jaar.

Als algemene regel en vooral bij mannen wordt alopecia androgenetica gekenmerkt door haarverlies aan de slapen en de bovenkant van het hoofd, en dit in een meer of minder ernstige mate, afhankelijk van het geval. De kruin boven de nek wordt nooit kaal: het wordt de eeuwige zone genoemd.

Haarverlies bij mannen kan meer of minder ernstig zijn en wordt gekenmerkt door verschillende stadia die volgens de Hamilton-classificatie in de volgende volgorde van ernst worden ingedeeld: er zijn ongeveer 7 stadia van alopecia.

Vrouwen worden nooit kaal omdat de schedel veel minder kaal wordt en ze verspreid haar verliezen. In plaats daarvan zien we vooral dun haar en kunnen we de schedel door het haar zien. De verschillende stadia van ernst bij kaalheid bij vrouwen staan vermeld in de Ludwig-classificatie, en er zijn er 4 in totaal.

Seborrhoische alopecia

Seborrhoische alopecia treft ook veel mannen en vrouwen, heeft dezelfde vorm (slaap, bovenkant van het hoofd, enz.) en kan meer of minder ernstig zijn.

Het lijkt op alopecia androgenetica, maar de oorsprong ervan is anders: de haaruitval is te wijten aan een overmatige talgproductie die het haar verstikt en doodt.

Andere ongemakkelijke bijwerkingen gaan gepaard met dit haarverlies:

 • Vette hoofdhuid en haar
 • Verlies van de glans van het haar
 • Zwaar haar
 • Volumeverlies
 • Verzwakking van het haar
 • Irritatie, branderigheid en roos

Cicatricele alopecia

Cicatricele alopecia treft zowel mannen als vrouwen en lijkt in het geheel niet op de zogenaamde gewone androgenetische kaalheid. Ze komt inderdaad voor in de vorm van alopecia areata of onregelmatig haarverlies op de schedel. Ze volgt niet dezelfde logica als gewone kaalheid die zich richt op de slapen en de bovenkant van het hoofd, en kan elk deel van de hoofdhuid aantasten. Ze kan ook gepaard gaan met rode vlekken en andere ontstekingen van de hoofdhuid.

De oorzaken van cicatricele alopecia zijn gevarieerd, maar ze komen allemaal voort uit externe agressie of trauma:

 • Virale, infectueuze of bacteriële ziekten (syfilis, favus, folliculaire planus, kanker, huidlupus)
 • Schimmelinfecties
 • Aangeboren oorsprong (aplasia van de hoofdhuid)
 • Een auto-immuunreactie na een ziekte
 • Metabole degeneratie (door tumor of andere ziekten)
 • Externe aanvallen (grote brandwonden, radiodermatitis)

Cicatricele alopecia vernietigt de haarwortel en geeft de schedel een glad, glanzend uiterlijk.

Andere oorzaken van kaalheid

De oorsprong van kaalheid is zeer gevarieerd. Hieronder vindt u een lijst met andere, min of meer voorkomende oorzaken van haaruitval.

De wisseling van de seizoenen:
Net als bomen hebben we allemaal de neiging om ons haar in de herfst en in de winter meer dan normaal te verliezen. Dit haarverlies kan bij sommige mensen behoorlijk groot zijn, zodat zelfs de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Stress:
Stress is een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval, vooral bij vrouwen. Of het nu komt door een psychologische schok of door dagelijkse druk (bijvoorbeeld: werk), stress stimuleert de aanmaak van androgeenhormonen, verantwoordelijk voor haaruitval.

Hormonale aandoeningen:
Net als alopecia androgenetica zijn er gevallen van kaalheid als gevolg van hormonale verstoring. We onderscheiden de volgende hormonale stoornissen:
–  De menopauze (afname van oestrogeen)
–  Hypo- of hyperthyreoïdie
–  De hypofyse
–  Micropolycysteus ovariumsyndroom (androgeenproductie)

Trichotillomanie:
Trichotillomanie is een psychische stoornis waarbij een persoon zijn haar in een opwelling eruit trekt, om het op te eten of ermee te spelen om zijn angsten te kalmeren. Deze ziekte wordt beschouwd als een OCS (obsessieve-compulsieve stoornis).

Voedingstekorten:
Permanente diëten of eetstoornissen zoals anorexia veroorzaken voedingstekorten. Deze tekortkomingen zorgen ervoor dat het haarsysteem niet goed functioneert omdat het vitamines en mineralen nodig heeft om de cellen te produceren die verantwoordelijk zijn voor het creëren en behouden van een goede kwaliteit van het haar. Een te rijk voedingspatroon kan hetzelfde effect hebben.

Slechte verzorging van het haar:
Slechte verzorging van het haar kan het doden. Haardrogers, steiltangen, permanenten, kleurspoelingen, agressieve shampoos, strakke opsteekkapsels en Afrikaanse vlechten kunnen alopecia veroorzaken.

Oplossingen voor kaalheid:
Er zijn enkele medische behandelingen die haaruitval vertragen maar niet voorkomen, zoals Minoxidil of Propecia. Ondanks de goede resultaten heeft Propecia vervelende bijwerkingen zoals erectiestoornissen.

Tegenwoordig is microtransplantatie van haar de enige echte oplossing om kaalheid te bestrijden. Er zijn verschillende methoden voor microtransplantatie en de meest effectieve in termen van esthetiek is de micro-FUE-transplantatie Bij deze techniek neemt men elke graft en implanteert deze opnieuw in de zone die kaal is.
De resultaten zijn natuurlijk en esthetisch en laten geen littekens achter. Het resultaat is bijzonder doeltreffend bij weinige of gemiddelde kaalheid en bij alopecia bij vrouwen.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg