Behoeften

Littekens: wat kan er aan deze ontsierende plekken worden gedaan?

Waar komen ze vandaan?

Littekens zijn min of meer diepe ontsierende plekken op de huid, die verschillende kleuren en afmetingen kunnen hebben. Ze zijn het resultaat van cellulair herstel van de huid dat enkele maanden kan aanhouden, en na huidtrauma zoals:

  • Een wond
  • Een chirurgische ingreep
  • Acne
  • Striae
  • Een brandwond

Ze kunnen een echt complex worden, vooral als ze zich op het aangezicht bevinden, zoals acnelittekens, en op bepaalde delen van het lichaam (borst, heup, buik…) zoals striae.
Het genezingsproces is natuurlijk en automatisch en is niets anders dan een spontane genezing van de huid. Littekenweefsel is nooit hetzelfde als normaal huidweefsel, het is meestal van minder goede kwaliteit en laat beschadigingen achter.

Wat zijn de verschillende soorten littekens?

Hypertrofische littekens of keloïden: deze littekens zijn gezwollen en vertonen een soort groei van huidweefsel. Ze kunnen groter zijn dan het oorspronkelijke puistje. Atrofische littekens: deze littekens zijn hol en kunnen verschillende vormen hebben en kunnen meer of minder ernstig zijn, zoals putjes of groeven in de huid.
Hypergepigmenteerde littekens: deze zijn rood, roze, bruin of zelfs zwart. Ze worden gevormd door hyperpigmentatie van de huid als gevolg van de stimulatie van melanocyten. Hoe donkerder de huid, hoe donkerder de littekens. Ze kunnen hol of gezwollen zijn. Het centrum zal vooral bruine littekens behandelen. Ze worden vaak veroorzaakt door slecht genezen acne of ingegroeide haartjes die gecompliceerd zijn geworden.

Hypogepigmenteerde littekens: Hun kleur is heel licht of zelfs wit omdat ze de melanine hebben vernietigd. Witte striae zijn littekens met hypopigmentatie.
‘Vasculaire’ littekens: deze littekens worden gevormd met het verschijnen van bloedvaten.

Hoe kunnen we ze laten verdwijnen?

Littekens zijn over het algemeen te behandelen in de esthetische geneeskunde, maar er zijn enkele uitzonderingen zoals ‘ijspriem’ of zeer gezwollen littekens die een chirurgische ingreep vereisen (bijv. huidverwijdering, huidtransplantatie), of die niet behandeld kunnen worden.

  • Hyaluronzuurinjecties: voor het opvullen van ondiepe littekens zoals ‘licht hellende’ of platte littekens en om het huidoppervlak glad te maken. Deze behandeling moet elk jaar worden herhaald omdat hyaluronzuur een resorbeerbaar product is.
  • De Fraxel-laser: voor het behandelen van bepaalde atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. Door de huid punt voor punt te behandelen met microschokken van een fractionele laserstraal, stimuleert de Fraxel-laser de celregeneratie. De littekens zullen verdwijnen en de huid wordt mooi, glad en egaal.
  • Peeling: voor de behandeling van licht atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. De chemische stof in de peeling irriteert de huid en laat haar schilferen, zodat er een tweede huid zonder littekens en met een heldere teint overblijft. Naargelang de ernst van het litteken wordt er gekozen voor medium of diepe peelings. Het collageen wordt gedurende enkele maanden gestimuleerd.
  • De gefractioneerde CO2-laser: voor het behandelen van bepaalde atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. Deze agressievere behandeling is gebaseerd op hetzelfde principe als de Fraxel-laser, maar geeft micro-effecten van kooldioxide af.
  • Vasculaire laser: voor het verwijderen van vasculaire laesies (bloedvaten) veroorzaakt door littekens.
  • Het anti-striae protocol: dit protocol gebruikt de kracht van de Fraxel-laser om witte striae te verwijderen.

Er kunnen meerdere behandelingen tegelijk worden toegepast. De peeling en de Fraxel-laser worden over het algemeen in meerdere behandelingen gebruikt om de littekens te verwijderen.

Select your region
BelgiumBelgium
FranceFrance