Behoeften

Melasma

Melasma is een onregelmatige, bruine of grijsbruine hyperpigmentatie van het aangezicht, ook wel ‘chloasma’ genoemd. Er verschijnen geleidelijk donkere huidvlekken op de wangen, het voorhoofd, de neus en de bovenlip, maar deze kunnen zich ook op andere plaatsen bevinden. Deze aandoening komt vaker voor bij vrouwen en wordt vaak in verband gebracht met zwangerschap en hormoonbevattende geneesmiddelen.

Melasma is onderverdeeld in drie soorten: epidermaal, dermaal en gemengd. Epidermale melasma is het meest oppervlakkig en wordt gekenmerkt door een toename van de huidpigmentatie in de bovenste laag van de huid. Dermale melasma wordt gedefinieerd als een toename van de huidpigmentatie in de tweede laag van de huid. Ten slotte is gemengde melasma een combinatie van epidermale en dermale melasma.

De oorzaken van melasma

Er zijn veel factoren die deze ziekte in de hand werken: genetische en etnische aanleg op een donkere huid in het algemeen. Zwangerschap en bepaalde medicijnen zoals anti-epileptica, antidepressiva of hormoonvervangers, altijd met blootstelling aan ultraviolette stralen als trigger.

Stresshormoon wordt door de bijnieren aangemaakt en bestaat uit dezelfde basismaterie als progesteron. Als deze stof regelmatig wordt omgezet in cortisol, gaat dit ten koste van de progesteronspiegel. Progesteron houdt oestrogeen in balans, omdat deze twee hormonen samenwerken. Als gevolg hiervan bevordert stress de dominantie van oestrogeen, wat leidt tot hyperpigmentatie. Voedingstekorten en een zwakke lever kunnen leiden tot melasma omdat hormonen onvoldoende worden omgezet.

Behandelingen van melasma

De beste behandeling blijft preventief: goede bescherming tegen de zon met behulp van zonnebrandcrèmes. Bronnen die veel oestrogeen aanmaken, moeten ook worden vermeden. De anticonceptiepil, hormoonvervangende therapie voor de menopauze en hormoonontregelaars zijn daar enkele van.

Hoewel de hormonale balans (en oestrogeendominantie) niet alleen afhankelijk is van voeding is het essentieel om te beginnen met voedingsmiddelen die de leverfunctie verbeteren, die een goede werking van de schildklier bevorderen en die rijk zijn aan zink. Het is mogelijk om de werking van deze voedingsmiddelen te versterken met bepaalde voedingssupplementen.

Esthetische geneeskunde en melasma

Om melasma te behandelen is een gecombineerde behandeling nodig met topische producten, een peeling en zo nodig een laser.

Topische crèmes moeten de melanogenese of melaninesynthese stoppen door de activiteit stop te zetten van cellen die verantwoordelijk zijn voor melanine (melanocyten). Dit zijn depigmenterende crèmes (op basis van hydrochinon, tranexaminezuur, enz.), crèmes op basis van fruitzuren om de oppervlaktelagen van de huid te exfoliëren (azelaïnezuur, glycolzuur), crèmes op basis van retinoïden en ten slotte steroïdecrèmes. Voor hardnekkige gevallen is het mogelijk om de drie werkstoffen te combineren (tritherapie of de formule van Kligman).

Het is ook cruciaal om uzelf doeltreffend en duurzaam te beschermen tegen uv-stralen met een SPF 50+ zonnebrandcrème.

De depigmenterende peeling is ook een ware bondgenoot. Het is een medium peeling die het oppervlakkige deel van de middelste lederhuid bereikt. Er zijn 3 behandelingen met een tussenperiode van 4 tot 6 weken voor nodig. Het resultaat is geleidelijk. Het vereist een goede voorbereiding van de huid vooraf, een goede therapietrouw, evenals een bescherming tegen de zon. Pas op voor melasma’s op donkere huidtypes; lichte peelings zijn nodig om een ​​heropleving van het pigment te voorkomen.

Ten slotte zijn de laser of intens gepulseerd licht een zeer goede oplossing voor alleen de epidermale melasma. Maar pas op, ze lopen het risico diepe dermale melasma te verergeren.

De laser en het gepulseerde licht zullen door fotothermolyse de melanocyten (cellen die melanine produceren) vernietigen. Hierdoor vervagen de vlekken geleidelijk. Er zijn 3 behandelingen met een tussenpoos van minimaal 6 weken voor nodig.

Belangrijke voorzorgsmaatregelen voor elke laserbehandeling:

  • Bereid uw huid 1 maand van tevoren goed voor met depigmenterende crèmes.
  • De huid mag niet gebruind zijn.

Aangezien de reactie van de huid op de werking van de laser ontstekingsremmend is, is het ook belangrijk dat u zich in de daaropvolgende weken niet blootstelt aan de zon om post-inflammatoire hyperpigmentatie te voorkomen.

Select your region
BelgiumBelgium
FranceFrance