Behoeften

Pigmentvlekjes

Wat is een pigmentvlekje?

Er bestaan verschillende soorten vlekjes die meestal vanaf het dertigste jaar ontstaan ​​als gevolg van een degeneratie van melanine (een factor die de kleur van de huid, het haar, de ogen enz. bepaalt). Bijgevolg treedt een hyperpigmentatie op van de huid in de vorm van vlekjes.

Ze verschijnen over het algemeen op:

  • Het gezicht
  • Het decolleté
  • De rug van de hand
  • De armen
  • De schouders en de bovenrug

Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende pigmentvlekjes:

  • Ouderdomsvlekjes of lentigo: deze vlekjes zijn voornamelijk te wijten aan veroudering van de huid. Veroudering staat dus niet gelijk aan rimpels. Dergelijke kleinere of grotere bruine vlekken verschijnen wanneer u uw huid blootstelt aan de zon. De melanine wordt zo geactiveerd dat de productie ervan uiteindelijk niet meer werkt en hyperpigmentatie van de huid veroorzaakt in de vorm van ontsierende vlekken. Dus een 30-jarige vrouw die nooit zonnebrandcrème gebruikt, kan veel meer vlekken hebben dan een 60-jarige vrouw die zichzelf altijd heeft beschermd tegen UV-stralen.
  • Zwangerschapsmasker of melasma: dit fenomeen van hyperpigmentatie van de huid treedt op tijdens de zwangerschap, zoals de naam al doet vermoeden. Het verschijnt meestal op het voorhoofd, de kin, de jukbeenderen en de bovenlip. Melasma is een pigmentatiestoornis die wordt veroorzaakt door een hormonale stoornis. Dit soort vlekjes ontstaan tijdens de zwangerschap en verdwijnen soms maar moeilijk. Melasma wordt ook verergerd door de zon of bepaalde medicatie.
  • Sproeten of efeliden: deze zijn van genetische oorsprong en worden vaak geassocieerd met een zeer lichte, melkachtige en zongevoelige huid. Ze komen ook voor bij mensen met heel blond en rood haar. Ze worden veroorzaakt door hyperpigmentatie van de huid door melanine. Ze worden geactiveerd door de zon en zijn niet te behandelen omdat ze steeds terugkomen.
  • Pigmentaire littekens: pigmentaire littekens zijn meestal het gevolg van acne en zorgen voor roze, rode of bruine vlekken op de huid.

Hoe halen we pigmentvlekjes weg?

Pigmentvlekjes zijn onomkeerbaar als ze niet medisch worden behandeld. In het beste geval kunnen ze zonder blootstelling aan de zon na lange tijd vervagen zonder te verdwijnen, maar ze worden snel opnieuw geactiveerd zodra u zich weer blootstelt.

Fraxel-laser: met de Fraxel-laser wordt de opperhuid zodanig behandeld dat deze gaat schilferen zodat er een nieuwe, mooiere huid zonder puistjes ontstaat. Deze laser is fractioneel met micro-lichtstralen. Het collageen wordt gedurende enkele maanden gestimuleerd.

Peeling: deze behandeling zal de huid irriteren waardoor deze gaat schilferen zodat er een tweede huid met een egale teint ontstaat.

Fractionele CO2-laser : bij deze behandeling wordt de huid geschaafd op dezelfde manier als met de Fraxel-laser, behalve dat er kooldioxide wordt gebruikt om de huid te laten schilferen.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
FrankrijkFrankrijk