Gewichtsbeheer: behoud van stabiele bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is een beetje zoals de brandstof van ons lichaam! Het geeft aan hoe goed ons lichaam omgaat met de energie die we het via voedsel geven. Om deze waarden stabiel te houden en je op je best te voelen, is het echt belangrijk om te begrijpen hoe het werkt en waarom het essentieel is voor onze gezondheid!

Bloedsuiker is gewoon het suiker- of glucosegehalte in het bloed. Het kan bij mensen variëren, afhankelijk van het tijdstip van de dag, de inhoud van hun maaltijden, fysieke inspanning en de invloed van bepaalde hormonen zoals insuline of adrenaline. Deze suiker is belangrijk voor het goed functioneren van het lichaam. Het maakt het inderdaad mogelijk om energie te produceren door het effect van de transformatie van glucose in glycogeen.

Het normale niveau, of nuchtere bloedsuikerspiegel, ligt tussen 0,70 en 1,10 g per liter bloed op een lege maag. 2 uur na een maaltijd moet het minder zijn dan 1,40 g per liter. Als het minder is dan 1,70 wordt hypoglykemie genoemd. Omgekeerd, als het hoger is dan 1,10, spreken we van hyperglycemie. Ten slotte, als het op elk moment van de dag meer dan 2 g / l is, hebben we het over chronische hyperglycemie of diabetes. De bloedtest is dan het middel om de dosering van suiker in het bloed te beoordelen. Wetende dat er verschillende soorten diabetes zijn, is het belangrijk om een diagnose van diabetes te stellen.

Deze laatste speelt op verschillende manieren een rol bij gewichtstoename:

  • Opslag van insuline en vet: Door koolhydraatrijk voedsel te eten, komt uw lichaam insuline vrij om de bloedsuikerspiegel te helpen reguleren. Insuline bevordert ook de vetopslag, vooral in vetcellen, wat kan leiden tot gewichtstoename als het calorieverbruik de energiebehoeften overschrijdt. Glucose-intolerantie of meer specifiek insulineresistentie kan ook leiden tot gewichtstoename.
  • Verhoogde honger: pieken in de bloedsuikerspiegel gevolgd door druppels kunnen leiden tot een vaker hongergevoel, wat kan leiden tot overeten en dus tot gewichtstoename.
  • Opslag van buikvet: Het is bekend dat hoge bloedsuikerspiegels de vetopslag in de taille en buik bevorderen.

Kortom, een hoge bloedsuikerspiegel en frequente schommelingen in de bloedsuikerspiegel kunnen bijdragen aan gewichtstoename. Daarom is het belangrijk om een stabiele bloedsuikerspiegel te behouden.

De regulering ervan is cruciaal om een optimale gezondheid te behouden, vooral voor mensen met bepaalde pathologieën zoals diabetes of insulineresistentie. Er zijn verschillende manieren om de bloedsuikerspiegel te verlagen:

  • Kies voedingsmiddelen met een lage glycemische index: deze voedingsmiddelen zorgen voor een langzamere spijsvertering, wat resulteert in een langzamere afgifte van glucose in het bloed en stabielere bloedsuikerspiegels. U kunt kiezen voor voedingsmiddelen zoals zetmeelrijke groenten, peulvruchten, fruit zoals appels of bessen, evenals magere eiwitten.
  • Vermijd toegevoegde suikers en bewerkte voedingsmiddelen: hun consumptie kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel. Daarom moet u uw consumptie van frisdrank, snoep, gebak en ander verwerkt voedsel dat rijk is aan suikers en geraffineerde koolhydraten beperken.
  • Portiecontrole: het is belangrijk om uw porties te controleren, want zelfs met gezond voedsel kan het worden aangetast als ze in te grote hoeveelheden worden geconsumeerd.
  • Regelmatig sporten: regelmatige fysieke activiteit helpt de bloedsuikerspiegel te stabiliseren door de insulinegevoeligheid te verbeteren en het gebruik van glucose door spiercellen voor energie te bevorderen.
  • Beheer uw stress: stress kan de niveaus beïnvloeden door de afgifte van bepaalde hormonen, zoals cortisol, te verhogen, wat kan leiden tot een verhoging van de bloedsuikerspiegel. Oefen stressmanagementtechnieken zoals meditatie, yoga, diepe ademhaling of wandelen om een gezond stressniveau te behouden.

Het is cruciaal om professionele ondersteuning te zoeken om een doordachte voedingsaanpak te ontwikkelen die is aangepast aan uw individuele behoeften. Proactief bloedglucosebeheer is een investering in uw algehele welzijn.

Dat is goed, bij LAZEO begeleiden onze centra u met de aanwezigheid van een diëtist.

Ons Nutricare-programma is inderdaad voor iedereen die een uitgebalanceerd dieet wil vinden, vergezeld van een gezondheidsdeskundige. De diëtist helpt je bij het ontwikkelen van een uitgebalanceerd en realistisch voedselplan om af te vallen, honger te beheersen en jezelf voor te lichten over voeding.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg