4.79/5 sur 601 avis

Haaruitval: wat zijn de oorzaken en oplossingen?

In de haarwereld is altijd de zoektocht naar perfect haar aanwezig. Maar ons haar besluit soms niet gedisciplineerd te zijn en een moeilijk raadsel te zijn om op te lossen. Maar maak je geen zorgen, we zullen je helpen dit mysterie te begrijpen door je onze beste oplossingen te geven tegen haaruitval.

Hoe wordt haaruitval gedefinieerd?

Meestal wordt geschat dat er pathologisch haarverlies is wanneer het aantal dagelijks verloren haar meer dan 100 is. Ook wanneer een deel van de hoofdhuid meer haar verliest dan de rest van de schedel.

Er zijn verschillende manieren om abnormaal haarverlies te detecteren: haaruitval kan ook gelokaliseerd of diffuus, tijdelijk of langdurig zijn.

Bij mannen is het meestal gerelateerd aan de genetische samenstelling en effecten van mannelijke hormonen. Bij vrouwen zijn er veel oorzaken, zoals hormonen en andere.

Het belangrijkste om te onthouden is dat haaruitval kan worden veroorzaakt door specifieke factoren, maar als het langdurig is, is het noodzakelijk om een arts te raadplegen om een diagnose te stellen.

Wat veroorzaakt haaruitval?

Vanaf hun geboorte doorloopt het haar verschillende fasen, dit is wat ons ertoe brengt ze dagelijks te verliezen: ze groeien, absorberen voedingsstoffen en na een tijdje, uiteindelijk vallen om plaats te maken voor nieuw haar. Aan de andere kant is het minder normaal dat het volume van je haar aanzienlijk afneemt. Als dit jou overkomt, is een van de oorzaken die we aan het licht zullen brengen zeker betrokken.

 • Stress: je kunt je haar aanzienlijk verliezen. Dit komt door de productie van cortisol, een hormoon dat de gezondheid van het haar negatief beïnvloedt.
 • Bepaalde medicijnen gebruiken: sommige kunnen de bijwerking hebben van het verliezen van je haar. Vervolgens vinden we medicijnen voor chemotherapie, hypertensie of de ziekte van Parkinson en hart- en vaatziekten.
 • Hoofdhuidinfectie: een van de meest delicate delen van de huid. Als u niet goed wordt behandeld, loopt u het risico schimmel- en bacteriële infecties op te lopen. Naast een negatieve invloed op de gezondheid van het haar, veroorzaken ze ook allergieën, desquamaties maar nog andere onaangename symptomen op deze plek.
 • Consumptie van alcohol en tabak: de gifstoffen die in deze twee stoffen bekend zijn, veroorzaken een vermindering van de bloedtoevoer naar de haarzakjes. Hun regelmatige consumptie verhoogt daarom de celschade en verhoogt de neiging tot overmatige val.
 • Ziekten: zoals kanker of lupus, die het immuunsysteem verzwakken of een goede opname van voedingsstoffen voorkomen. Dit verzwakt het haar volledig.
 • Androgenetische alopecia: haaruitval kan ook erfelijk zijn. Deze ziekte veroorzaakt een afname van de haarzakjes door de toename van mannelijke hormonen en een genetische aanleg.
 • Alopecia areata: het komt vaak voor bij mensen die lijden aan een auto-immuunziekte. Haaruitval wordt vervolgens gelokaliseerd in een deel van het lichaam, meestal altijd in kleine afgeronde gebieden. Het treft alle mensen van alle leeftijden, maar komt vaker voor bij adolescenten en kinderen.
 • Hormonale aandoeningen: deze oorzaak betreft meer vrouwen. Het komt meestal voor na de zwangerschap of voor en tijdens de menopauze.

Wat zijn de natuurlijke oplossingen voor haaruitval?

Enkele zeer eenvoudige en volledig natuurlijke tips kunnen aan je dagelijkse leven worden toegevoegd als je de kracht van je haar wilt herstellen.

 1. Stimuleer de hoofdhuid: het is belangrijk om de haargroei te stimuleren met oliën en planten. De bekendste zijn kokosolie en castorolie. Je hoeft de hoofdhuid alleen met deze twee oliën te masseren om de bloedcirculatie goed te stimuleren. Maak met je vingertoppen cirkelvormige bewegingen op je schedel. Wat planten betreft, is rozemarijn het meest aanbevolen voor haargroei. Spoel je hoofd dagelijks met rozemarijnwater.
 1. Goed eten: om de zorgresultaten te optimaliseren, is het belangrijk om van binnenuit te handelen door te kiezen voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3, eiwitten, ijzer, zink en silicium. We kunnen dus praten over vette vis, zoals sardines, haring, makreel of ansjovis. Maar ook volkoren brood, eieren of linzen. Voor voedingsmiddelen die rijk zijn aan zink, kunnen pompoenpitten worden gevonden. En tot slot vinden we voor degenen die rijk zijn aan silicium komkommer, mango of aardbeien.
 1. Gebruik essentiële oliën: hierdoor kan uw hoofdhuid goed worden gezuiverd, waardoor de bloedcirculatie voor gezond haar met volume wordt geactiveerd. Om het haar te versterken, kun je kiezen voor rozemarijnolie, ylang ylang en citroengras. Tegen haaruitval kunt u Atlas-cederolie, cipres of grapefruit gebruiken.

Het belangrijkste is om deze tips toe te passen terwijl je geduld hebt, omdat het haar, dat de weerspiegeling is van onze gezondheid, moet worden verwend voordat het een mooi haar kan herwinnen.

Hoe kan ik haaruitval voorkomen?

Zelfs als niets voorspelt dat je je haar zult verliezen, is het nog steeds belangrijk om ervoor te zorgen om een maximaal valrisico te voorkomen.

 • Zorg voor je haar: door regelmatig je hoofdhuid te masseren en één keer per week in olie te baden.
 • Zorg voor een goede haarhygiëne: door uw shampoos maximaal te plaatsen, ze in de open lucht te laten drogen, verwarmingsapparaten te vermijden en ten slotte uw uiteinden regelmatig te knippen.
 • Maak geen misbruik van chemicaliën: gebruik een shampoo en zorg aangepast aan uw haartype met de meest natuurlijke samenstelling mogelijk. Vermijd ook chemische vlekken en verkleuringen.
 • Kies de juiste kapsels: vermijd overmatig trekken aan je haar tijdens het stylen, het kan ze breken. Gebruik geen lak of gel als u ze wilt bevestigen, maar kies in plaats daarvan voor uw masker of behandeling.

Wat zijn esthetische medicijnoplossingen voor haaruitval?

 • Mesotherapie = is een revitaliserende cocktail met hyaluronzuur, mineralen, aminozuren en vitamines. Deze worden direct in de hoofdhuid geïnjecteerd om de bloedcirculatie te stimuleren en de lamp diep te voeden. Naast een betere haargroei, zal mesotherapie de groei van dikker haar bevorderen.
 • De micrograft F.U.E = bestaat uit het nemen van elk transplantaat ( haarzakje ) op een donorgebied en het herplanten ervan in het ontvangende en kale gebied. Dit type micro-transplantatie is perfect voor het vullen van kleine en middelgrote kaalheid bij mannen, het begin van kaalheid bij jonge en vrouwelijke alopecia. Het is daarom geschikt voor vrij hoog haaruitval.
 • PRP = is effectief bij het stimuleren van haargroei, celregeneratie en de vorming van nieuwe bloedvaten. PRP-stimulatie kan alleen worden gedaan in aanwezigheid van een reeds bestaande lamp.
Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg