Hoe een huid met couperose verzorgen?

Het zijn geen vlekjes of littekens, maar ze zijn wel aanwezig op je wangen en soms op je neus. Het zijn eigenlijk kleine verwijde bloedvaten die een echt complex kunnen worden, want ongeveer vier miljoen Fransen heeft last van couperose.

40% van de mensen met rosacea zijn vrouwen (en veel vrouwen weten niet eens dat ze het hebben). Neem dus de tijd om dit artikel te lezen en te begrijpen wat dit kleine, verwijde vlekje nu echt is en of jij het ook hebt.  

Wat is couperose ?   

Couperose is een veelvoorkomende chronische huidaandoening waarbij de bloedvaatjes in het gezicht te zien zijn. Het gaat vaak gepaard met erythrose of roodheid op de wangen. Het treft vooral vrouwen met een lichte huid tussen 30 en 50 jaar.   

Deze ziekte bestaat uit verschillende stadia: roodheid, couperose en rosacea.  

Waar komt couperose voor? 

Couperose komt voor op de wangen en de neus en soms ook op het voorhoofd en de kin.  

Hoe couperose herkennen? 

De symptomen van couperose kunnen verschillend zijn, afhankelijk van het stadium van de ziekte. Maak je geen zorgen, couperose wordt niet noodzakelijk erger.  

  • Blijvende roodheid en kleine verwijde vaatjes, 
  • Een opflakkering van rode en witte puistjes (bekend als papulo-pustulaire rosacea of acne rosacea), 
  • Een aanzienlijke verdikking of zelfs vervorming van de neus, die behandeld moet worden.  

Waarom heb ik couperose? En hoe behandel ik het op een natuurlijke manier?  

De oorzaken van couperose zijn nog niet echt gekend. Het zijn vaak genetische factoren (genetische aanleg na de leeftijd van 30 jaar voor vrouwen), maar ook immuunfactoren. Er zijn verschillende alternatieven om het ontstaan en de verspreiding van de roodheid te voorkomen:  

  • Drink niet te veel cafeïne- of theïnehoudende dranken, 
  • Vermijd te zoet en pittig eten, 
  • Verminder je alcoholgebruik (vooral rode wijn), 
  • Stel jezelf niet bloot aan extreme temperaturen en regelmatige weersveranderingen,
  • Gebruik een alcoholvrij micellair water met een hydraterende werking.

Er zijn ook verschillende zeer doeltreffende natuurlijke oliën (maar gebruik nog altijd een crème om je huid goed te hydrateren):  

  • Hennepolie zorgt voor een diepe hydratatie en activeert de bloedsomloop  
  • Essentiële olie van helichrysum is ook geweldig om problemen met de bloedsomloop te verlichten.  

Wat zijn de verschillen tussen spataders en couperose? 

Vergis je niet over de aard van je zichtbare, verwijde aderen:  

  • Spataders zien er blauwachtig uit onder de huid door een gebrek aan zuurstof in het bloed. Ze komen vooral voor op het lichaam, meer bepaald vanaf het bekken (dijen, kuiten of voeten). 
  • Bij couperose zijn rode vaatjes te zien omdat het bloed hier perfect van zuurstof wordt voorzien. Het komt vooral voor in het gezicht.  

In beide gevallen gaat het om een verwijding van de kleine permanente bloedvaten. Het is niet echt nodig deze te behandelen. 

Hoe kun je couperose behandelen bij LAZEO? 

De vaatlaser is momenteel de techniek bij uitstek om van de roodheid af te komen, die na een aantal behandelingen verdwijnt. Wij bieden de ND YAG-laser aan, een referentie door zijn selectieve indicatie en doelgerichtheid naargelang de omvang van de letsels. In de meeste gevallen is ongeveer 50% van de verwijde vaatjes na de eerste behandeling verdwenen. Er kunnen meerdere behandelingen worden aanbevolen om een algemene verbetering van 60 tot 80% waar te nemen. 

Een eerste consultatie is verplicht zodat de arts het gebied en de intensiteit die nodig is om de couperose te behandelen, kan onderzoeken. Bij deze consultatie zal je ook een offerte en alle informatie die essentieel is voor de laserbehandeling krijgen. 

Niet alle stadia van couperose kunnen met de laser worden behandeld (papulo-pustulaire rosacea wordt bijvoorbeeld vaak behandeld met azelaïnezuur door de kalmerende en ontstekingsremmende werking).

De gevolgen van de laserbehandeling voor couperose. 

Er kunnen verschillende symptomen optreden. Dit blijven echter “zachte” gevolgen die na enkele uren verdwijnen. Onder andere:  

  • De couperose die met de laser is behandeld, voelt zeer snel warm aan. Rond dit gebied zijn een licht oedeem en een tijdelijke bleking te zien. 
  • Vanaf de tweede dag verschijnen er vaak kleine korstjes. Soms wordt een tijdelijke hyperpigmentatie waargenomen tijdens de weken na de couperosebehandeling. Deze bijwerkingen zullen snel vervagen. 

Belangrijk: geen blootstelling aan de zon gedurende 6 weken voor en na de laserbehandeling.

Wat te doen tegen couperose? – Lazeo  
Ontdek onze adviezen en tips om te weten hoe je couperose op een effectieve manier verzorgt. ✓

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
FrankrijkFrankrijk