4.79/5 sur 601 avis

Acne littekens verwijderen : Hoe verwijder je acne littekens?

We weten allemaal dat acne, zelfs als het weg is, zijn sporen achterlaat in de vorm van acnelittekens. Een echte nachtmerrie voor iedereen die er eindelijk in geslaagd is om van zijn acne af te komen. Wat als we je de beste tips geven om er vanaf te komen?

Littekens ontstaan wanneer een puistje wordt gemanipuleerd of doorprikt. Er ontstaan dan ontstekingsletsels die in de middelste laag van de huid terechtkomen en littekens worden. Het probleem met deze littekens is dat ze kunnen blijven bestaan, zelfs nadat de acne al lang verdwenen is, en dat ze vrij moeilijk te verwijderen zijn.

 • Gevoelige huid: zal sterker reageren op ontstekingen veroorzaakt door acne, wat resulteert in rode vlekken en een groter risico op littekens later.
 • Vette huid: deze produceert meer talg, wat leidt tot meer verstopte poriën. Bovendien komen acneletsels, zoals puistjes of mee-eters, vaker voor bij mensen met een vette huid, waardoor het risico op littekens toeneemt.
 • Donkere huiden: hebben meer kans op acnelittekens in de vorm van pigmentvlekken of hypertrofische littekens.

Voordat je van je littekens af kunt komen, is het belangrijk om ze te identificeren om te weten welk type het is en de behandeling aan te passen. Er zijn :

 • Gepigmenteerde littekens: dit zijn bruine vlekken op de huid veroorzaakt door een slechte genezing van de acne.
 • Rode en achtergebleven littekens: deze laten “slechts” een spoor achter in de vorm van een kleurvlek en zijn het gemakkelijkst te bestrijden. Ook al is het niet moeilijk om er vanaf te komen, wacht niet met behandelen.
 • Hypertrofische en atrofische littekens: deze lijken op ingedeukte of verheven littekens, meestal op de wangen en jukbeenderen. Ze zijn meestal het gevolg van ernstige acne en zijn erg moeilijk te behandelen. De beste manier om ze te voorkomen is om je dieet aan te passen zodat je een mooie huid krijgt. Het is echter raadzaam om een professional te raadplegen voor behandeling.
 • Littekens van ijspriem: zijn een soort littekens die vrij diep en smal zijn. Ze worden meestal veroorzaakt door cysten die de neiging hebben om diep in de poriën te groeien. Dit is ernstige acne, waardoor deze littekens heel moeilijk thuis te behandelen zijn. Voor dit soort littekens moet een dermatoloog worden geraadpleegd.

Er zijn een aantal middeltjes die je helpen om van alle soorten acnelittekens af te komen en die je allemaal thuis kunt doen.

 • Plantaardige en essentiële oliën: deze oliën zijn ideaal voor gepigmenteerde littekens. In feite helpen ze de vlek te verminderen door een soort beschermend verband te vormen, zodat deze uiteindelijk verdwijnt en het betreffende gebied niet langer uitgedroogd is. Je kunt kiezen voor rozenbottelolie, zwarte komijnolie of jojoba-olie, die bijzonder effectief zijn op een huid met acne. Glycolzuur, hoewel geen natuurlijk middel, is zeer effectief tegen dit soort littekens.
 • Aloë vera: je beste bondgenoot voor rode littekens. Dankzij zijn verzachtende en helende eigenschappen helpt het acnelittekens te bestrijden en te voorkomen dat ze na verloop van tijd bruin worden. Breng het aan op de te behandelen plek en masseer het in.
 • Honing: de vele voordelen, zoals helend, herstellend en verzachtend, maken het ideaal voor het behandelen van rode en achtergebleven littekens. Breng een dikke laag aan op de plek, laat 20 minuten intrekken en spoel daarna grondig af. Let erop dat je een kwaliteitshoning kiest die vrij vloeibaar is om het aanbrengen te vergemakkelijken.

Net als bij de remedies van grootmoeder is het belangrijk om het type behandeling aan te passen aan het type acnelittekens dat je hebt. Het is het beste om te voorkomen dat je huid verergert met ongeschikte behandelingen.

 • Peels: zijn ideaal voor de behandeling van atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. Een chemische peeling is een behandeling die de huid irriteert en laat vervellen, waardoor een littekenvrije “tweede huid” met een heldere teint achterblijft. Afhankelijk van de littekens wordt de peeling aangepast met een milde, medium of sterke peeling.
 • De fraxel laser: deze behandeling is geschikt voor atrofische, hypertrofische en hypergepigmenteerde littekens. De laser behandelt de huid punt voor punt, waarbij microstoten van de straal de celregeneratie stimuleren. Uiteindelijk verdwijnen de littekens en ziet de huid er mooi, glad en egaal uit. Om deze behandeling te ondergaan, moet je eerst een dermatoloog raadplegen en er zeker van zijn dat de littekens volledig verdwenen zijn.
 • Hyaluronzuurinjecties: zijn ideaal voor atrofische littekens. Ze vullen ondiepe littekens op en maken het huidoppervlak glad. Idealiter moeten ze elk jaar herhaald worden, omdat hyaluronzuur een product is dat resorbeert.

Als je er ondanks ons advies niet in slaagt om de littekens te verwijderen of als je een nieuwe uitbraak opmerkt, raden we je aan om een dermatoloog of gezondheidsdeskundige te raadplegen.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg