Ingegroeide haartjes: hoe verwijderen en behandelen?

Haartjes. Bultjes. Roodheid. Pijnlijk. Weet je al waarover dit artikel gaat? Klopt, monsterlijke ingegroeide haartjes die ons na elke scheerbeurt ergeren (en dan hebben we het nog niet eens over snijwondjes en droge plekjes). Het is tijd voor een alternatief voor scrubs zodat we voorgoed afscheid kunnen nemen van ingegroeide haartjes: hallo, laserontharing.

Maar eerst, wat zijn ingegroeide haartjes?

Het zijn haartjes die onder de huid groeien in plaats van naar buiten te groeien.

  • Bij vrouwen komen ingegroeide haartjes vooral voor op de benen en de bikinilijn, want de huid is daar redelijk dun.
  • Bij mannen komen ze vooral voor in de baardstreek, want de huid van het gezicht is ook dun.

Hoe ziet een ingegroeid haartje eruit?

Een ingegroeide haar ziet er vaak uit als een geïrriteerd rood bultje met pus op het huidoppervlak. Als het erger wordt, kunnen de rode bultjes veranderen in steenpuisten of cysten. Het wordt sterk afgeraden om aan de huid te krabben om het haartje eruit te krijgen want dan krijg je gegarandeerd littekens. Een ingegroeid haartje kan soms ook pijnlijk zijn.

Soms hebben mensen met een donkere huid hypergepigmenteerde littekens op het gezicht: die littekens zijn ofwel te wijten aan acne ofwel aan ingegroeide haartjes waaraan werd gekrabd.

Wat zijn de oorzaken van een ingegroeid haartje?

  • Scheren. Een scheermesje is irriterend. Het trekt het haartje naar achter en snijdt het af. Daardoor zakt het terug in de huid en wordt het groeitraject gewijzigd waardoor het haartje in de huid groeit. We maken hier dus liever komaf mee ❌
  • Het soort haartjes. Krullend haar heeft sowieso al de neiging om onder de huid op te krullen en dus naar binnen te groeien.
  • Een te dikke of droge huid. Door het dragen van strakke kleding (jeans) bijvoorbeeld ontstaat wrijving wat ervoor zorgt dat de huid dikker wordt en uitdroogt. Als gevolg daarvan sluit de opperhuid zich, kunnen de haartjes moeilijker de huid doorbreken en groeien ze naar binnen. Hydrateer dus goed om dat te vermijden ✔
  • Ontharingen die de haartjes uittrekken. Bij harsen, elektrisch ontharen of ontharen met een pincet heeft de huid tijd gehad om zich te dichten waardoor het nieuwe haartje geen gedefinieerd traject meer heeft om de groeirichting te volgen. Resultaat: het groeit onder de huid.

Hoe ingegroeide haartjes vermijden?

KRAB JE HUID ZEKER NIET OPEN OM HET HAARTJE TE VERWIJDEREN!

En durf er zelfs niet aan te denken om een naald te gebruiken. Dan loop je het risico littekens te krijgen. Als je het echt wil uittrekken, zijn er verschillende trucjes. Maar voorkomen is beter dan genezen, dus eerst en vooral: ontsmetten.

  • Heet water op een washandje of stoom (zoals in een hamam) opent de poriën en helpt de huid om het haartje naar de oppervlakte te brengen.
  • Een aantal keer per week scrubben.
  • De huid goed hydrateren om ze soepel te houden.

Als het haartje aan de oppervlakte verschijnt, kan je het voorzichtig verwijderen met een gesteriliseerde pincet. Je kan ook essentiële olie van lavendel aanbrengen om een litteken te verzachten dat door een ingegroeid haartje werd veroorzaakt.

Je kan ook een arts of dermatoloog raadplegen om een ingegroeid haartje te laten behandelen als de infectie vergevorderd is. Hij of zij kan een geschikte crème voorschrijven om het haar er zorgvuldig proberen uit te krijgen of hij/zij kan de ingegroeide haar verwijderen met een gesteriliseerde naald. Als er sprake is van een ontsteking kan ook antibiotica voor oraal en plaatselijk gebruik worden voorgeschreven.

Scrubs zijn goed voor een tijdje. Maar zelfs als je regelmatig scrubt om dode huidcellen te verwijderen, is dat nog steeds geen garantie dat je definitief afscheid kan nemen van je ingegroeide haartjes.

Als je na het scheren of epileren altijd last krijgt van ingegroeide haartjes kan je maar beter de grote middelen inzetten om er definitief komaf mee te maken. De truc zit hem in het kwijtraken van de haartjes. Er is dan ook niets beter dan laserontharing om ingegroeide haren te voorkomen, want als er geen haartjes zijn, is er ook geen probleem meer!

Is laserontharing effectief tegen ingegroeide haartjes? 

Permanente laserontharing is de meest effectieve oplossing om komaf te maken met ingegroeide haartjes, en dan vooral op de bikinilijn waar vrouwen het meest last hebben van ingegroeide haartjes.

Het principe is vrij simpel. De laser richt zich op de melanine in het haar en verwarmt deze tot een temperatuur die zo hoog is dat het hele haar uiteenvalt. De hoge temperatuur vernietigt de haarbol, de haarschacht en al zijn componenten. Met slechts een paar behandelingen zijn je ingegroeide haartjes voorgoed verleden tijd.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
FrankrijkFrankrijk