4.79/5 sur 605 avis

Gepulseerd licht of laser: wat te kiezen?

Ben je het zat om je zorgen te maken over je haar als de zonnige dagen naderen? Je hebt een oplossing: permanent ontharen! Als je verscheurd bent tussen gepulseerd licht of laser, weet je niet het verschil, voor- en nadelen, dit artikel zal je helpen om je keuze te maken om sereen op het strand te lopen. 

Waarom kiezen voor permanente ontharing?

Met permanente ontharing kun je scheermesjes, wax of ontharingscrèmes helemaal achter je laten. Dankzij deze permanente methode bespaar je tijd, minder brandwonden en snijwonden, en bovenal, haarvrije zones zodat je eindelijk kunt ontspannen voordat je gaat zonnebaden op vakantie! 

Houd er rekening mee dat deze methode wordt aanbevolen voor diegenen die van hun haar af willen, wat soms een echt probleem kan zijn. 

Bovendien hoef je door voor deze methode te kiezen de soms pijnlijke ontharingssessies niet te doorstaan en kun je op de lange termijn zelfs geld besparen.

Je kunt ook kiezen tussen gepulseerd licht en laserontharing, afhankelijk van wat het beste bij jou past. De reputatie van laserontharing is gevestigd en onbetwistbaar.

Maar wat zijn de verschillen tussen deze twee methoden van permanente ontharing?

Hoe werkt permanente ontharing?

Laser en gepulseerd licht zenden licht uit, bekend als fotonen. Dit licht wordt geabsorbeerd door de pigmenten in het haar en vernietigd door warmte. Het principe is dus om de haarwortel, de bulb, te verzwakken zodat het haar op natuurlijke wijze terugvalt en uiteindelijk stopt met teruggroeien. Daarom kunnen witte en rode haren niet worden behandeld met deze methoden: ze bevatten geen melanine dat kan worden geïdentificeerd door het licht van het apparaat. 

Is permanente ontharing pijnlijk? 

Wat pijn betreft, is het moeilijk te zeggen omdat het voor iedereen anders is. Maar de stralen die door de laser worden uitgezonden zijn niet erg pijnlijk, omdat deze machines vergezeld gaan van een huidkoelingssysteem. De sensatie is vergelijkbaar met het snelle tintelen van een elastiekje over het gebied. Gepulseerd licht daarentegen kan pijnlijker zijn, omdat de afgegeven warmte intenser is.

Gepulseerd licht en laser ontharing: wat zijn de overeenkomsten?

Het doel is hetzelfde: het haar vernietigen. Uiteindelijk bereiken de 2 methoden min of meer dezelfde resultaten. Er zijn echter meer sessies nodig met gepulseerd licht en het haar wordt verzwakt in plaats van volledig verwijderd, zoals het geval is bij laserontharing.  

De contra-indicaties zijn ook identiek. De zon en fotosensibiliserende medicijnen zijn verboden tijdens de behandeling om verbranding te voorkomen. 

De bijwerkingen zijn vergelijkbaar. De huid kan na een sessie in meer of mindere mate rood, geïrriteerd of gezwollen zijn, maar dit gebeurt niet altijd.

Wat zijn de verschillen tussen gepulseerd licht en laser?

  • De persoon die elk van deze methoden uitvoert, heeft niet dezelfde kwalificaties of training. Voor laserontharing wordt de sessie uitgevoerd door een arts of een gekwalificeerde operateur. Bij Lazeo hebben de laserbehandelaars 40 uur praktische training gevolgd aan de MAM Academy, het toonaangevende laseropleidingscentrum in Frankrijk.  

Intense pulsed light sessies kunnen worden uitgevoerd door een schoonheidsspecialiste of door jezelf, met behulp van zelfgemaakte apparatuur met onovertuigende resultaten. 

  • De behandelde fototypes (huidskleur) zijn niet hetzelfde voor deze twee methoden. In feite kan gepulseerd licht alleen lichte tot licht donkere huiden behandelen. Bij een donkere huid is het risico groter dat het licht wordt geabsorbeerd en dat het apparaat geen onderscheid maakt tussen de huid en het haar, wat brandwonden kan veroorzaken. De laser daarentegen kan lichte tot donkere huiden behandelen. Voor donkere huiden verspreidt het apparaat een speciale golf om onderscheid te maken tussen de huid en het haar.
  • De prijs varieert ook afhankelijk van de gekozen methode. Laser lijkt duurder dan gepulseerd licht, maar dat komt door de doeltreffendheid en de eigenschappen van de machines (bron van frisse lucht om de sessie aangenaam te maken, meerdere behandelde fototypes, maximale veiligheid, laag risico op bijwerkingen, enz.)   Het is bekend dat laserbehandeling op lange termijn 90% doeltreffend is. Aangezien de laser preciezer en ultrakrachtiger is, wordt het haarzakje volledig vernietigd.

Uiteindelijk is de prijs, gezien het aantal sessies dat nodig is met gepulseerd licht in een salon, niet zo verschillend.

  • Laserontharing brengt minder risico’s met zich mee, omdat het wordt uitgevoerd door gekwalificeerd personeel. Bovendien zijn laserontharingsapparaten geschikt voor alle huidtypes, in tegenstelling tot gepulseerd licht, dat alleen de lichte huid behandelt. 
  • Het aantal benodigde sessies verschilt voor de 2 methoden. Gemiddeld zijn voor laserontharing tussen de 6 en 8 sessies nodig voor de meeste lichaamszones (met uitzondering van hormoonafhankelijke zones). Met gepulseerd licht zijn minder dan 10 sessies zeldzaam.

Waarom is laserontharing voordeliger?

Laserontharing zendt een ultrakrachtige geconcentreerde lichtstraal uit voor permanente ontharing. Het is daarom veel effectiever dan gepulseerd licht. De effectiviteit wordt bewezen door het feit dat de laser de bol en steel van de haar vernietigt door zich te richten op de melanine. De laser verhit het pigment dat op de huid aanwezig is en breekt het haar bij hoge temperatuur af. Intens gepulseerd licht is een meer diffuse en minder krachtige lichtmethode voor gebruik thuis of in een instituut (afhankelijk van het apparaat) en een langduriger ontharing dan wax of scheermes.

Ze werken allebei op een vergelijkbare manier, maar geven niet precies dezelfde resultaten. Machines met gepulseerd licht gebruiken in feite minder stroom: ze verzwakken alleen de haarbol, wat langzamere resultaten oplevert, met systematische hergroei en zonder onderhoud. 

Het is klinisch bewezen dat laserontharing de meest effectieve permanente ontharingsmethode is. Dit komt omdat de laser preciezer is en een geconcentreerde en selectieve golflengte gebruikt. De haarfollikel wordt dan effectief gedesintegreerd, in tegenstelling tot gepulseerd licht, dat een zeer breed spectrum gebruikt, waardoor het onnauwkeurig is. Toch is het belangrijk om de kenmerken van de twee methoden uit te leggen, evenals hun overeenkomsten en verschillen. 

De toonaangevende Lazeo-centra hebben een hele afdeling gewijd aan permanente laserontharing, met prijzen voor elk budget, voor vrouwen en mannen, ongeacht het gewenste gebied (lichaam of gezicht). Wij beschikken over de krachtigste machines op de markt: de Clarity II laser van de Lutronic laboratoria. 

Daarom raden we je aan om te kiezen voor laserontharing, vanwege alle voordelen die het biedt, niet in de laatste plaats de effectiviteit.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg