Stop met het vooroordelen: laserontharing

“laserontharing geeft kanker” 

Niet waar. Alleen röntgen- en gammastraling zijn gevaarlijk voor de huid: kerncentrales maken bijvoorbeeld dit soort straling. De laser die wordt gebruikt voor ontharing, produceert echter geen straling zoals deze, maar rood of infrarood licht. Inderdaad, de lichtenergie van deze lasers is oppervlakkig, omdat het is ontworpen om de haarzakjes te verwarmen en te vernietigen. Het zou duizenden ontharingssessies op dezelfde plaats en dicht bij elkaar, voordat irritatie leidt tot een risico op huidkanker. Kortom, nee, ontharing geeft geen kanker. 

je kunt over een mol gaan”

Fout, de laser wordt aangetrokken door de donkere pigmentatie van het haar, daarom is het niet mogelijk lichtgekleurd haar te behandelen. Wanneer er mollen aanwezig zijn, kan de laser er dus door worden aangetrokken en verward door zijn donkere kleur. Het risico bestaat dat de huid en de structuur ervan worden aangetast en dat dermatologische complicaties ontstaan. Daarom is het gecontra-indiceerd om laserontharingssessies uit te voeren op huid die is blootgesteld aan de zon, moedervlekken… kortom: alle sterk gepigmenteerde zones die melanine bevatten die een ongewone verhitting van de huid kan veroorzaken.  

het is erg duur” 

Waar en niet waar. Inderdaad, laserontharing brengt een niet te verwaarlozen kost met zich mee. Je moet op korte termijn een “groot” bedrag uitgeven. Voor halfbenen bijvoorbeeld moet 1200 euro worden neergeteld om geen haar meer te hebben en er volledig van af te zijn (ongeveer 8 sessies, variabele prijs). Daar staat tegenover dat op korte termijn harsen of scheermesjes minder duur zullen zijn. Het kost ongeveer 3,95 euro om een pakje van 8 wegwerpscheermesjes te kopen, of 25 euro per sessie voor halve benen bij de schoonheidsspecialiste. De berekening is echter snel gemaakt…   

  • Laserontharing: 1200 euro (ja dat is alles). 
  • Schoonheidsspecialiste: na 4 jaar (één sessie/maand) wordt het budget voor laserontharing overschreden. Nogmaals, deze methode kost tijd en het resultaat is niet permanent. 
  • En het scheermes, daar zullen we het maar niet over hebben. De kosten zijn minimaal, maar het gebruik ervan is zeer regelmatig. Om nog maar te zwijgen van ingegroeide haren, droogheid, snijwonden… 

Dus inderdaad, de initiële investering is hoog, maar je bespaart achteraf enorm. 

“Het is alleen voor vrouwen”  

Natuurlijk niet, het wegwerken van haar is niet alleen voor vrouwen. En scheermesjes, waxen… Het is lang en/of pijnlijk. Dus of het nu om esthetische, medische (bijvoorbeeld om folliculitis door ingegroeide haren te voorkomen) of praktische (bijvoorbeeld voor sporters) redenen is, laserontharing is ook toegankelijk voor mannen. De sessies zullen zeker talrijker zijn als het haar donkerder, dikker en harder is.   

En meer in het algemeen: esthetische geneeskunde en mannen 

“Het duurt lang”  

Waar en niet waar. Niet per se. Het duurt tussen de 8 en 10 sessies (variabel afhankelijk van de gebieden en het haar) met een interval van ten minste 6 weken. Om geen haar meer te hebben, duurt het iets meer dan een jaar. Over het algemeen, wanneer patiënten resultaten zien, maken ze hun aantal sessies niet af en stellen ze uit tot later. Op dit moment kan het proces dus langer duren als de sessies niet regelmatig zijn. Maar uiteindelijk, wat is een jaar in een leven zonder haar? 

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
FrankrijkFrankrijk