4.79/5 sur 605 avis

Wat kun je doen om minder te zweten ?

Voel je je opgelaten omdat je overmatig begint te zweten zodra je je inspant? Gelukkig zijn er een aantal trucs die je kunt gebruiken om er vanaf te komen en eindelijk een normaal leven te leiden zonder bang te zijn voor de minste beweging of een hitteberoerte!

Waarom zweten we?

Maak je geen zorgen, zweten is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Het helpt zelfs om de lichaamstemperatuur te reguleren op ongeveer 37 graden, omdat het lichaam energie produceert en warmte afgeeft. De apocriene zweetklieren in ons lichaam zijn verantwoordelijk voor transpiratie. Het lichaam bevat er tussen de 2 en 4 miljoen onder de diepe laag van de huid, de dermis. Zweet is daarom aanwezig om simpelweg oververhitting van ons lichaam te voorkomen en het lichaam te laten afkoelen

Als je merkt dat je thuis overmatig zweet, lijd je waarschijnlijk aan hyperhidrosis, net als 3% van de bevolking. Mensen die lijden aan overmatig zweten in de oksels (axillaire hyperhidrose) produceren meer transpiratie dan de gemiddelde persoon. We kunnen spreken van 4 tot 5 keer meer dan een persoon die geen last heeft van overmatig zweten.

Wat kun je dagelijks doen om je transpiratie te verminderen?

  • Anti-transpirant: gebruik een anti-transpirant in plaats van een deodorant. Deodorants camoufleren alleen lichaamsgeur en hebben geen effect op transpiratie. Zorg ervoor dat je het ’s ochtends op een droge huid aanbrengt. Voor andere zones dan de oksels raden we aan om een antitranspiratiespray te gebruiken.
  • Pas je voeding aan: dieet kan de oorzaak zijn van overmatig zweten. Sommige voedingsmiddelen stimuleren de zweetproductie, zoals gekruid eten door de lichaamstemperatuur te verhogen. Denk hierbij aan alcohol, cafeïne (in koffie) en thee. Sommige voedingsmiddelen zullen je zweet vervelende geurtjes, zoals curry, uien of knoflook.
  • Kleding: draag luchtige kleding om lucht door te laten. De samenstelling van de kleding is ook belangrijk. Kies voor natuurlijke vezels zoals katoen en linnen. Lichte kleuren verdienen ook de voorkeur om warmte niet aan te trekken.
  • Harsen: we raden aan om je haar te harsen om te voorkomen dat het de geur van transpiratie vasthoudt.  Haar houdt vocht vast en bevordert de zwelling die we proberen te voorkomen. Kies voor laserontharing zodat je je geen zorgen hoeft te maken over haargroei.

Hoe kun je transpiratie verminderen met natuurlijke oplossingen?

  • Planten: gebruik bepaalde planten zoals salie. Deze plant staat bekend om zijn antitranspirerende eigenschappen. Hij wordt dagelijks ingenomen als kruidenthee. Deze plant wordt echter niet aanbevolen bij zwangerschap, epilepsie, borstvoeding of voor jongeren onder de 18 jaar.
  • Ciderazijn: helpt het zweten te beperken als je het elke avond voor het slapen gaan op je oksels aanbrengt.
  • Je kunt ook zuiveringszout gebruiken. Het neutraliseert de geur van zweet, maar voorkomt het niet.
  • Aluinsteen helpt ook om onaangename transpiratiegeurtjes te voorkomen.

Hoe kan esthetische geneeskunde helpen overmatig zweten te verminderen?

Esthetische geneeskunde heeft altijd een geschikte remedie, afhankelijk van het hardnekkige probleem!

Zoals je al hebt gemerkt, heeft stress invloed op je transpiratie. In feite is het afhankelijk van dezelfde zenuwbanen, waardoor het probleem erger wordt.

Daarom moet je kiezen voor botulinetoxine, dat de afgifte van deze stof bij de neuromusculaire verbinding blokkeert.

Als het eenmaal in de huid is geïnjecteerd, voorkomt het samentrekking van de myoepitheelcellen rondom de zweetklieren, die niet langer de opdracht krijgen om transpiratie te produceren. Maar de werking van botulinetoxine is van voorbijgaande aard (zoals bij injecties in het gezicht) en daarom moeten injecties één tot drie keer per jaar worden herhaald.

Wie kan botulinetoxine gebruiken?

Mensen die last hebben van overmatig zweten kunnen er een beroep op doen, en niet noodzakelijkerwijs in de ernstigste gevallen. Er zijn zeer weinig contra-indicaties, en ze zijn zeer specifiek. Dit zijn neuromusculaire aandoeningen.

Hoe werkt een botoxinjectie?

Het interessante aan deze behandeling is dat er maar één sessie nodig is om het probleem van overmatig zweten te reguleren. Bovendien kunnen extreme gevallen van zweten, bekend als “hypersudatie”, hiermee worden behandeld.

Eerst analyseert de arts met behulp van een test de gebieden die het meest zweten. Nadat de gebieden zijn onderzocht, hangt het aantal injecties af van de locatie. Voor de oksels zijn ongeveer 10 tot 15 injecties nodig en 20 tot 30 voor een hand.

De effecten treden al na 48 uur op en bereiken hun hoogtepunt na een maand. De behandeling vermindert transpiratie en geur met 80-90% gedurende ongeveer 6 maanden.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg