4.79/5 sur 605 avis

Wat zijn de oplossingen voor hangende oogleden?

Volgens een studie van Oxford lijdt 18% van de Franse bevolking aan ptosis, een verschijnsel dat ook hangende oogleden wordt genoemd. Iemand met ptosis (waarbij de pees van de levatorspier verslapt is) ziet er verdrietig, moe of ziek uit. Dat uit zich in verzakte wenkbrauwen en een teveel aan huid (het ooglid) dat over het oog hangt. Zo verliest de blik zijn glans en wordt hij zwaar, wat sommige mensen echte complexen bezorgt.

Maar waarom hebben de bovenste oogleden de neiging om te hangen? Kunnen we dit probleem voorkomen en wat zijn de oplossingen?

Waarom hebben de bovenste oogleden de neiging om te hangen? 

De oogcontour is het gebied dat het meest getroffen wordt door het verouderingsproces. Dat verklaart het verschijnen van donkere kringen en hangende oogleden. Na het 50e levensjaar kunnen onze oogleden zelfs tot 1 millimeter per jaar meer gaan hangen.

Wanneer dit verband houdt met de leeftijd, nemen de bijzonder fijne, elastische bindweefselvezels af, waardoor de huid minder strak en soepel wordt. Dat is de reden waarom de bovenste oogleden hangen. En dan is er ook nog de verslapping van het bindweefsel dat het vetweefsel draagt, wat zorgt voor donkere kringen.

In bepaalde gevallen gaat het enkel om genetica: in Azië bijvoorbeeld wordt 50% van de vrouwen van nature geboren met ptosis. Het is bovendien mogelijk dat de blik ook gekenmerkt wordt door hangende wenkbrauwen.

De effecten van de zon, roken, alcoholgebruik en slaapgebrek versnellen dit proces.

Wat zijn de oplossingen voor hangende oogleden?

De beroemde eyeliner van social media 

Op social media zijn erg veel tutorials voor hangende oogleden te vinden. Het volstaat om ‘make-up hangende oogleden’ in te geven in de zoekbalk. Waarom? Omdat dit teveel aan huid net iets meer techniek vereist. Een van de methodes om de blik te vergroten, is om een redelijk dik lijntje te trekken in de ooghoek. Dat moet je met je ogen open doen om zo het lijntje aan te passen aan de ronding en de overtollige huid van het oog. 

Het trucje met oogschaduw kan ook helpen: maak een ‘valse’ ooglidplooi boven de jouwe met behulp van een donkere kleur oogschaduw. Je kan bijvoorbeeld de kleur van je bronzer gebruiken. Dat zorgt voor een schaduw die een optische illusie creëert. Daarna kan je kleuren toevoegen, maar het belangrijkste is om de schaduw van je bovenste ooglid te creëren. 

Serums en liftende crèmes om de blik te vergroten

Als aanvulling op aangepaste make-up kunnen crèmes erg nuttig zijn. Gebruik een product speciaal voor de oogcontour dat in de diepte werkt. Een kleine massage rond de ogen is noodzakelijk: masseer met twee vingers of een massageroller van de binnenkant naar de buitenkant van het oog. Er bestaan ook zeer effectieve natuurlijke producten met plantaardige extracten.

Het gebruik van liftende crèmes voor de oogleden geeft ook goede resultaten. Ze hebben een verstevigend effect en dat kan helpen om de hangende huid boven de ogen te ondersteunen.

Injecties voor een doordringende blik

En wanneer make-up te lastig wordt en je vermoeide blik te uitgesproken, kan je nog altijd kiezen voor esthetische geneeskunde om weer een jongere, natuurlijke blik te krijgen.

  • De meest voorkomende toepassing in de esthetische geneeskunde bestaat uit injecties met botulinumtoxine (botox). De injecties kunnen helpen om de orbiculaire spier te ontspannen. Als het ooglid gaat hangen, verslapt immers ook het uiteinde van de wenkbrauw en dat zorgt voor kleinere ogen waardoor je er vermoeid uitziet. Met botox wordt het voorhoofd weer strak en wordt het bovenste ooglid gelift zonder operatie.
  • Injecties met hyaluronzuur vullen en rehydrateren de huid. De spieren in het voorhoofd worden strakker en de oogleden worden gelift.
  • Draadlift: hecht zich aan het onderhuidse weefsel en trekt de huid strak ter hoogte van de slapen. Als de draden onder de huid zijn aangebracht, trekt de arts ter hoogte van de hoofdhuid aan de draden om de wenkbrauw en tegelijkertijd het bovenste ooglid op te trekken: het wordt dus opgetrokken en gelift.  

Esthetische geneeskunde voor hangende oogleden

Het is ook mogelijk gebruik te maken van chirurgische oplossingen zoals blefaroplastie, wat in Azië heel populair is. Blefaroplastie, of ooglidcorrectie, corrigeert zware en hangende oogleden. Het geeft je een open blik en strijkt de plooien van het bewegende ooglid glad.

Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg