4.79/5 sur 605 avis

Zwangerschapsmasker: hoe te vermijden en te behandelen?

Heb je veranderingen in je huid opgemerkt, met vlekken die lijken op een zwangerschapsmasker? Geen paniek, dit fenomeen komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Maar wat betekent het? Hoe kun je voorkomen dat het verschijnt? Hoe kun je het behandelen? Hier is ons advies om er vanaf te komen!

Zwangerschapsmasker verschijnt als bruine vlekken op het gezicht, vooral op het voorhoofd, de neus, de jukbeenderen en de bovenlip. Deze huidreactie, ook wel melasma genoemd, is niets anders dan hyperpigmentatie van de huid in de vorm van donkere vlekken. Het komt meestal voor tijdens het 2e trimester van de zwangerschap, dus vanaf de 4e maand, en treft tussen de 50 en 75% van de zwangere vrouwen. Het is niet per se een aandoening die specifiek is voor zwangere vrouwen, maar het komt “vaak” voor bij dit type profiel.

Het is belangrijk om te weten dat 5 tot 10% van de vrouwen die last hebben van een zwangerschapsmasker niet zwanger zijn. In dit geval kan het probleem te wijten zijn aan een overdosis oestrogenen in de anticonceptiepil.

Zwangerschapsmasker is het resultaat van een hoge concentratie vrouwelijke hormonen (oestrogenen) in het lichaam. Dit veroorzaakt een toename in de productie van melanine, een donker pigment in de huid dat reageert op contact met de zon.

Is het zwangerschapsmasker blijvend?

Over het algemeen neemt het zwangerschapsmasker in de maanden na de zwangerschap af, maar het kan ook iets langer blijven bestaan. In dat geval moet u het direct behandelen om te voorkomen dat het blijft zitten. Als u er met cosmetica niet helemaal vanaf komt, wordt de behandeling moeilijker en moet u de hulp van een specialist inroepen.

Het is belangrijk om te weten dat sommige vrouwen meer last hebben van het zwangerschapsmasker dan andere, afhankelijk van de volgende criteria:

  • Donkerharige vrouwen met een matte huid hebben over het algemeen meer last van dit fenomeen. Het risico om een masker te ontwikkelen hangt af van hun fototype, d.w.z. hun huid- of haarkleur.
  • Vrouwen die veel in de zon zitten.
  • Vrouwen die al een zwangerschapsmasker hebben ontwikkeld tijdens een vorige zwangerschap.
  • Vrouwen die al pigmentvlekken op hun huid hebben.

Als je zwangerschapsmaskers op je gezicht wilt voorkomen, zijn er een aantal trucjes die je kunt gebruiken om ze te voorkomen!

  • Blootstelling aan UV-stralen vermijden: dit fenomeen verschijnt vooral door UV-stralen en daarom moet je ze vermijden of jezelf zoveel mogelijk beschermen als je eraan wordt blootgesteld. Vergeet niet om je in te smeren met zonnecrème of een hoed of pet te dragen. Je moet ook blootstelling aan de zon vermijden tussen 11 uur ’s ochtends en 3 uur ’s middags, wanneer de UV-stralen het sterkst zijn. Vergeet ook niet om een zonnebril te dragen.
  • Verwijder make-up voorzichtig: het is belangrijk om make-up voorzichtig te verwijderen om te voorkomen dat je de huid beschadigt door bijvoorbeeld hard te drukken, waardoor een zwangerschapsmasker kan ontstaan.
  • Pas uw dieet aan: het is belangrijk om een dieet te volgen dat rijk is aan vitamine C en vitamine B9 om het verschijnen van een zwangerschapsmasker te voorkomen. Vergeet ook niet om goed gehydrateerd te blijven.
  • De Fraxel laser: deze laser dringt diep door in de opperhuid en pakt beschadigde en oude huidcellen aan. Door de regeneratie van huidcellen te stimuleren, verdwijnen pigmentvlekken, waaronder het zwangerschapsmasker, en wordt een jeugdige, stralende en egale teint onthuld.
  • Peeling: is DE behandeling voor het specifiek behandelen van zwangerschapsmasker. Deze behandeling irriteert de huid, waardoor deze gaat vervellen, met als doel het creëren van een tweede huid en een egale teint. Er zijn 3 soorten peeling, van de meest oppervlakkige tot de diepste en medium.
  • LaseMD® Ultra: ook bekend als babyface, is een behandeling voor oppervlakkige laesies en onregelmatigheden. Het maakt gebruik van een medische laser om actieve ingrediënten in de epidermis en dermis door te laten dringen om oppervlakkige plekjes te behandelen.
Selecteer uw regio
BelgiëBelgië
NederlandsFrançais
FrankrijkFrankrijk
LuxembourgLuxembourg